P. 1
menggambar teknik kolaj

menggambar teknik kolaj

|Views: 5|Likes:
Publicado porAye Nadiah
menggambar teknik kolaj
menggambar teknik kolaj

More info:

Published by: Aye Nadiah on Aug 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/27/2014

pdf

text

original

BERDASA RKAN PSV KBSR TAHUN 2

.

g. Poster 2 .Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang. Capan l. e. c. imbangan dan komposisi. i. Mozek m. h. Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: a. Resis Gosokan Stensilan Percikan Gurisan k. Lukisan Catan Kolaj Montaj Cetakan f. b. struktur. d. j.

Resis . kraf dan sebagainya. Antaranya melalui kegiatan seperti: a.Kolaj .Lipatan dan guntingan .Kaligrafi 3 .Catan . Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. Corak dan rekaan tersebut boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan.Renjisan dan percikan b.Pualaman .Ikatan dan celupan .Titisan . Corak terancang secara: .Tiupan .Capan .Lukisan .Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untuk menghasilkan corak dan mengaplikasikannya menjadi suatu rekaan lain.Cetakan . Corak tidak terancang secara: .

imbangan dan kestabilan. alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: a. b. i. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. f. Stabail Model Diorama g. Arca timbul Asemblaj Mobail d. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. c. Boneka Topeng Origami 4 . ruang. h. struktur. e.

g. f. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: a. Di sekolah rendah. j.Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turun-temurun. Batik Tekat Ukiran Tenunan i. Anyaman Tembikar 4 . b. d. c. h. Alat domestik Alat permainan Alat pertahanan diri Perhiasan diri (ornamen) e.

koyak.Kolaj Kolaj bermaksud potong. tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. gunting. 5 . Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan. gam. Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj.

Satu contoh aktiviti kolaj sisik ikan dari sisa pensel yang diasah yang mudah dan ringkas. Alat dan bahan yang diperlukan ialah: Kertas lukisan Krayon Pensel warna Sisa asah dari pensel warna yang beraneka Gam Butang bentuk mata / apa-apa butang yang sesuai 6 .

mudah dan Pastikan bebas ruang dalam badan ikan itu luas supaya kanak-kanak mencorakkan ikan mereka.1 Lakarkan bentuk seekor ikan di atas beberapa helai kertas lukisan. Jika hendak lebih mudah lagi lakarkannya di atas sekeping kertas A4 dahulu kemudian difotostat untuk diagihkan kepada lebih kanak-kanak. berpasangan mahupun berkumpulan. 7 . Namun terpulang kepada guru sama ada hendak kanak-kanak menjalankan aktiviti ini secara individu.

Seterusnya Cara ini penuhkannya akan dengan menampal secara bertindih-tindih mengikut membuatkan bahagian “sisik” ikan yang terhasil akan lebih kemas dan menarik. bahagian. mulakan bimbing kanak-kanak pada dengan menampal bahagian badan berhampiran ekor terlebih dahulu. 8 .2 Dengan sisa asahan dari pensel-pensel warna telah untuk dikumpulkan.

3 Setelah berjaya memenuhi seluruh bahagian badan ikan. bahagian sirip dan ekor. ikan tersebut akan diwarnakan dengan pensel warna. 9 .

10 . Secara tidak langsung melalui projek ini guru berjaya menggalakkan kanak-kanak untuk kitar semula bahan-bahan terbuang.4 Akhiri hasil kerja dengan melekatkan butang mata atau lakarkan mata dengan menggunakan pensel warna pada ikan dan kemaskan bentuk ikan yang terhasil. Hasil kerja ini boleh digunakan sebagai kad ucapan ataupun hiasan dinding.

11 .

12 .

13 .

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->