menggambar teknik kolaj

BERDASA RKAN PSV KBSR TAHUN 2

.

Mozek m. Poster 2 . struktur. Capan l. g. j. Resis Gosokan Stensilan Percikan Gurisan k. i.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang. h. imbangan dan komposisi. Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: a. c. d. e. Lukisan Catan Kolaj Montaj Cetakan f. b.

Kolaj . Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. Antaranya melalui kegiatan seperti: a.Lukisan .Kaligrafi 3 .Ikatan dan celupan . kraf dan sebagainya.Capan . Corak dan rekaan tersebut boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan.Catan .Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untuk menghasilkan corak dan mengaplikasikannya menjadi suatu rekaan lain.Renjisan dan percikan b.Lipatan dan guntingan .Cetakan . Corak terancang secara: .Tiupan .Titisan .Pualaman .Resis . Corak tidak terancang secara: .

h. Arca timbul Asemblaj Mobail d. Stabail Model Diorama g. b. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. imbangan dan kestabilan. alat dan teknik penghasilan. struktur. i.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. ruang. Boneka Topeng Origami 4 . Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan. f. e. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: a. c.

Di sekolah rendah. g. c. j. b. d. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: a. Anyaman Tembikar 4 . Alat domestik Alat permainan Alat pertahanan diri Perhiasan diri (ornamen) e. f.Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turun-temurun. Batik Tekat Ukiran Tenunan i. h.

5 . Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj. koyak. gunting. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan. Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. gam. tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan.Kolaj Kolaj bermaksud potong.

Satu contoh aktiviti kolaj sisik ikan dari sisa pensel yang diasah yang mudah dan ringkas. Alat dan bahan yang diperlukan ialah: Kertas lukisan Krayon Pensel warna Sisa asah dari pensel warna yang beraneka Gam Butang bentuk mata / apa-apa butang yang sesuai 6 .

Jika hendak lebih mudah lagi lakarkannya di atas sekeping kertas A4 dahulu kemudian difotostat untuk diagihkan kepada lebih kanak-kanak. berpasangan mahupun berkumpulan. mudah dan Pastikan bebas ruang dalam badan ikan itu luas supaya kanak-kanak mencorakkan ikan mereka.1 Lakarkan bentuk seekor ikan di atas beberapa helai kertas lukisan. Namun terpulang kepada guru sama ada hendak kanak-kanak menjalankan aktiviti ini secara individu. 7 .

8 . bahagian.2 Dengan sisa asahan dari pensel-pensel warna telah untuk dikumpulkan. Seterusnya Cara ini penuhkannya akan dengan menampal secara bertindih-tindih mengikut membuatkan bahagian “sisik” ikan yang terhasil akan lebih kemas dan menarik. mulakan bimbing kanak-kanak pada dengan menampal bahagian badan berhampiran ekor terlebih dahulu.

ikan tersebut akan diwarnakan dengan pensel warna.3 Setelah berjaya memenuhi seluruh bahagian badan ikan. 9 . bahagian sirip dan ekor.

4 Akhiri hasil kerja dengan melekatkan butang mata atau lakarkan mata dengan menggunakan pensel warna pada ikan dan kemaskan bentuk ikan yang terhasil. Hasil kerja ini boleh digunakan sebagai kad ucapan ataupun hiasan dinding. 10 . Secara tidak langsung melalui projek ini guru berjaya menggalakkan kanak-kanak untuk kitar semula bahan-bahan terbuang.

11 .

12 .

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful