BERDASA RKAN PSV KBSR TAHUN 2

.

j. Mozek m. d. h. struktur. imbangan dan komposisi. e. Capan l. Poster 2 . i. Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: a. b. Resis Gosokan Stensilan Percikan Gurisan k. g.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang. c. Lukisan Catan Kolaj Montaj Cetakan f.

Renjisan dan percikan b.Tiupan .Ikatan dan celupan .Titisan .Capan . Antaranya melalui kegiatan seperti: a.Lukisan .Cetakan .Catan .Lipatan dan guntingan .Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untuk menghasilkan corak dan mengaplikasikannya menjadi suatu rekaan lain.Kolaj . Corak tidak terancang secara: . Corak terancang secara: .Kaligrafi 3 . Corak dan rekaan tersebut boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. kraf dan sebagainya. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara.Pualaman .Resis .

imbangan dan kestabilan. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. h. struktur. e. ruang. b. Arca timbul Asemblaj Mobail d. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: a. Boneka Topeng Origami 4 . c. Stabail Model Diorama g.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. i. f. alat dan teknik penghasilan.

c. d.Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turun-temurun. Anyaman Tembikar 4 . g. j. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: a. b. Alat domestik Alat permainan Alat pertahanan diri Perhiasan diri (ornamen) e. Di sekolah rendah. Batik Tekat Ukiran Tenunan i. f. h.

Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. 5 . Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj. gunting. gam.Kolaj Kolaj bermaksud potong. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan. koyak. tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan.

Satu contoh aktiviti kolaj sisik ikan dari sisa pensel yang diasah yang mudah dan ringkas. Alat dan bahan yang diperlukan ialah: Kertas lukisan Krayon Pensel warna Sisa asah dari pensel warna yang beraneka Gam Butang bentuk mata / apa-apa butang yang sesuai 6 .

7 . Jika hendak lebih mudah lagi lakarkannya di atas sekeping kertas A4 dahulu kemudian difotostat untuk diagihkan kepada lebih kanak-kanak. berpasangan mahupun berkumpulan. mudah dan Pastikan bebas ruang dalam badan ikan itu luas supaya kanak-kanak mencorakkan ikan mereka.1 Lakarkan bentuk seekor ikan di atas beberapa helai kertas lukisan. Namun terpulang kepada guru sama ada hendak kanak-kanak menjalankan aktiviti ini secara individu.

2 Dengan sisa asahan dari pensel-pensel warna telah untuk dikumpulkan. bahagian. 8 . Seterusnya Cara ini penuhkannya akan dengan menampal secara bertindih-tindih mengikut membuatkan bahagian “sisik” ikan yang terhasil akan lebih kemas dan menarik. mulakan bimbing kanak-kanak pada dengan menampal bahagian badan berhampiran ekor terlebih dahulu.

9 .3 Setelah berjaya memenuhi seluruh bahagian badan ikan. ikan tersebut akan diwarnakan dengan pensel warna. bahagian sirip dan ekor.

Secara tidak langsung melalui projek ini guru berjaya menggalakkan kanak-kanak untuk kitar semula bahan-bahan terbuang. 10 . Hasil kerja ini boleh digunakan sebagai kad ucapan ataupun hiasan dinding.4 Akhiri hasil kerja dengan melekatkan butang mata atau lakarkan mata dengan menggunakan pensel warna pada ikan dan kemaskan bentuk ikan yang terhasil.

11 .

12 .

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful