BERDASA RKAN PSV KBSR TAHUN 2

.

j. e. Capan l. g. Lukisan Catan Kolaj Montaj Cetakan f. b. d. Mozek m. c. Resis Gosokan Stensilan Percikan Gurisan k. struktur. Antara kegiatan dalam bidang ini ialah: a. Poster 2 . imbangan dan komposisi.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran serta kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik yang menekankan aspek ruang. i. h.

Catan . Corak tidak terancang secara: .Kolaj .Capan .Lipatan dan guntingan .Titisan .Cetakan .Lukisan . Antaranya melalui kegiatan seperti: a. kraf dan sebagainya.Tiupan .Ikatan dan celupan .Pualaman .Renjisan dan percikan b. Corak terancang secara: . Corak dan rekaan tersebut boleh juga dipadankan kepada mana-mana hasil daripada bidang kegiatan lain seperti binaan. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara.Kaligrafi 3 .Resis .Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid memahami pelbagai cara untuk menghasilkan corak dan mengaplikasikannya menjadi suatu rekaan lain.

struktur. b. Arca timbul Asemblaj Mobail d. e. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: a. Boneka Topeng Origami 4 . Stabail Model Diorama g. h. imbangan dan kestabilan. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. c.Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan. f. alat dan teknik penghasilan. i. ruang.

b. j. f. Di sekolah rendah. Alat domestik Alat permainan Alat pertahanan diri Perhiasan diri (ornamen) e. Anyaman Tembikar 4 .Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turun-temurun. c. d. g. h. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: a. Batik Tekat Ukiran Tenunan i.

Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. 5 .Kolaj Kolaj bermaksud potong. gam. koyak. Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj. tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan. gunting. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan.

Alat dan bahan yang diperlukan ialah: Kertas lukisan Krayon Pensel warna Sisa asah dari pensel warna yang beraneka Gam Butang bentuk mata / apa-apa butang yang sesuai 6 .Satu contoh aktiviti kolaj sisik ikan dari sisa pensel yang diasah yang mudah dan ringkas.

mudah dan Pastikan bebas ruang dalam badan ikan itu luas supaya kanak-kanak mencorakkan ikan mereka. Namun terpulang kepada guru sama ada hendak kanak-kanak menjalankan aktiviti ini secara individu. 7 . berpasangan mahupun berkumpulan.1 Lakarkan bentuk seekor ikan di atas beberapa helai kertas lukisan. Jika hendak lebih mudah lagi lakarkannya di atas sekeping kertas A4 dahulu kemudian difotostat untuk diagihkan kepada lebih kanak-kanak.

mulakan bimbing kanak-kanak pada dengan menampal bahagian badan berhampiran ekor terlebih dahulu.2 Dengan sisa asahan dari pensel-pensel warna telah untuk dikumpulkan. bahagian. 8 . Seterusnya Cara ini penuhkannya akan dengan menampal secara bertindih-tindih mengikut membuatkan bahagian “sisik” ikan yang terhasil akan lebih kemas dan menarik.

ikan tersebut akan diwarnakan dengan pensel warna. 9 . bahagian sirip dan ekor.3 Setelah berjaya memenuhi seluruh bahagian badan ikan.

4 Akhiri hasil kerja dengan melekatkan butang mata atau lakarkan mata dengan menggunakan pensel warna pada ikan dan kemaskan bentuk ikan yang terhasil. Secara tidak langsung melalui projek ini guru berjaya menggalakkan kanak-kanak untuk kitar semula bahan-bahan terbuang. Hasil kerja ini boleh digunakan sebagai kad ucapan ataupun hiasan dinding. 10 .

11 .

12 .

13 .