MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

2.ilusi Warna . 1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.3 Ekspresi Kreatif 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 Aplikasi Seni Imbangan .2 1.ilusi Bahan .3.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.2.1.4. 1.1 1.2 Alat .4. media.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang .1 1.1.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian .1.3 1.2 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2.2 1.1 Teknik .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 Prinsip rekaan 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.1.2. 1.1.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1.1 1.2. media. 1.3.berus lukisan dan palet Bentuk .1 Unsur seni 1.2 1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 .3.1.1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 1.1. memahami.1 1.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.

Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. 3 . Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Guru menunjukkan contoh catan. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan.  Guru menyatakan definisi catan.

2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. dan teknologi dalam penghasilan corak. kajian. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. 19 4 . warna. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 3. 4. palet. berus gigi. Kreativiti.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan.

1 2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan. 2. menamakan. kefahaman bahasa seni visual media.2.3.warna 2.renjisan dan percikan 2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2 Jalinan .1.1.1.2.2.2.1 2. media. dan proses dalam penghasilan karya 2.STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.tampak Warna .4.2.3.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2. teknik.1 Unsur seni 2. 2. warna.1.2 2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1. 2.1.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .berus lukisan.1 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.2 Mengetahui penggunaan media.1 Teknik .2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1. berus gigi.1. 2.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.warna dan jalinan Kepelbagaian . harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2. palet dan sikat Bahan . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1.3.1 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2 Alat .2 Harmoni .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.

Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 6 .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. 7 .

dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. jalinan. kajian.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 4. dan teknologi dalam penghasilan boneka. 8 . Kreativiti. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. gelang getah. gam. dan bahan lain yang sesuai. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. sejarah seni dan budaya. bahan kutipan.

konkrit Jalinan .1 Imbangan .span.1 Unsur seni 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Mengetahui penggunaan media.4.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3.2. 3.1 3. menamakan.1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2.gunting Bahan .1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. media.1 3. media.2 Aplikasi Seni 3.3. gam.1.2 Alat . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.3.2 Bentuk .1 3. 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.3.1. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.1.2.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.2.1.2 3.STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3. 3.1 3.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. kefahaman bahasa seni visual.

 Murid melukis dan menghias muka kucing. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Guru menyatakan definisi boneka. kepala. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Guru menunjuk cara membuat boneka. telinga. 10 . . Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka.mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. gam. 11 . harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. Kreativiti. jalinan. rupa. kertas lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. Keusahawanan. sejarah seni dan budaya. 3.

1.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4. 4.1.1.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1.lurus Rupa .1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1. menamakan dan memahami.2 4.tampak dan sentuh Warna .1 Unsur seni 4.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .1 4.1.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.geometri Jalinan .1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.1.4 Garisan .1 4.2.3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. dan gam 4.2 Prinsip rekaan 4.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2 Aplikasi Seni 4.1.1 4.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.2.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.4. media.2.1 4.3. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.3 4.STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 4. 4. 4.1 4. media.2 Harmoni .1.1.2 Alat – gunting Bahan .1.2.kelarai Kontra .2.

Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. 13 . Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.

Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. 14 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.

15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful