MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

4.1 1.1.2 Alat .2.2.4.1 1.ilusi Bahan .1.2 1.3 Ekspresi Kreatif 1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. memahami.1.1.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1. 1.1 Teknik .basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.3.1 1.2 Aplikasi Seni Imbangan .2.2.1.2.ilusi Warna . media.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian .2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 .2 Prinsip rekaan 1.1 1. 1.1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan. 1.1 Unsur seni 1. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 1.2.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.2 1.3.1.2.berus lukisan dan palet Bentuk .1.1 1.3 1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.2 1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.1.3.1.2 1.1.

Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. 3 .  Guru menyatakan definisi catan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Guru menunjukkan contoh catan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk.

dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. 2. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Kreativiti. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. 19 4 . kajian. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. palet. berus gigi. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. warna.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. 3. dan teknologi dalam penghasilan corak. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku.

1 2.2.berus lukisan. kefahaman bahasa seni visual media.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. dan proses dalam penghasilan karya 2. 2.2.2 Alat . palet dan sikat Bahan .tampak Warna . harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.1.3.warna 2.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.4.4.2 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 2.3.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2. media.1.warna dan jalinan Kepelbagaian . serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.2. berus gigi.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2. menamakan.1.2 2. 2. warna.3.1 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1. teknik.2.1 2.2.1.1.1 2.1. 2.1. 2.2.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.2 Harmoni .renjisan dan percikan 2.2 Jalinan .1 Teknik .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.

menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 6 . Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. 7 . Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan.

MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan teknologi dalam penghasilan boneka. jalinan. kajian. dan bahan lain yang sesuai. gelang getah. 4. 3. bahan kutipan. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Kreativiti. 8 . gam. sejarah seni dan budaya.

2 Mengetahui penggunaan media.4.1 3. media.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .2.1.1.3.1.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.1.konkrit Jalinan .1. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.1.span.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 3.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 3.1.2. 3.1 Imbangan .gunting Bahan .3.STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.2 3. gam.2. kefahaman bahasa seni visual.2 Bentuk .3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 Unsur seni 3. media. 3.2 Alat .2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3.1. 3.2 Aplikasi Seni 3.1 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3. menamakan. 3.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.

Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Guru menunjuk cara membuat boneka. 10 . telinga. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru.  Murid melukis dan menghias muka kucing. Guru menyatakan definisi boneka. . kepala.mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka.

3. gam. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. 11 . Kreativiti. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. rupa. Keusahawanan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan. warna. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. sejarah seni dan budaya. kertas lukisan.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.

1 4.2.2 Alat – gunting Bahan .1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.lurus Rupa .1. media.2 Aplikasi Seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.1.STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .2.1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.kelarai Kontra .1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4. 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.2 Prinsip rekaan 4.1 4.2 4. 4.1. dan gam 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.tampak dan sentuh Warna .3.geometri Jalinan .4.1.4 Garisan .1.1.3 4.1.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1 4.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.4.1 4. menamakan dan memahami.3.1. 4.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.2 4.3.2.2.1 4.2 Harmoni .1. media.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.1 Unsur seni 4.

Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. 13 . Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.

 Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. 14 . Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful