P. 1
contoh 4 bidang

contoh 4 bidang

|Views: 8|Likes:
Publicado porRosmini Abdul Wahab

More info:

Published by: Rosmini Abdul Wahab on Aug 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2014

pdf

text

original

MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

1 Unsur seni 1. media.1.3 Ekspresi Kreatif 1.1 Teknik .3.1.1.berus lukisan dan palet Bentuk .2 Alat .1 1.1 1. 1.2 1. 1.2.1 1.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian . dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang . memahami.2 1.1.2.2.4.2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.4.ilusi Warna .4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2.1. media. 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2.3.2.2 Aplikasi Seni Imbangan .1.1.ilusi Bahan . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. 1.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.1 1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 1.1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.1.3 1.3.2 1.1 1.2 Prinsip rekaan 1.

3 . Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjukkan contoh catan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.  Guru menyatakan definisi catan.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru.

kajian. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. palet. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. berus gigi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. warna. 2. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. Kreativiti. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan teknologi dalam penghasilan corak. 19 4 . 3.

2.1 Teknik .1.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.tampak Warna .4. palet dan sikat Bahan .berus lukisan.2 Harmoni . harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2. 2.2.1.1 Unsur seni 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 . media.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.2 Alat .4.1 2.1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.warna dan jalinan Kepelbagaian .2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.3.STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.1.2.1.2.1 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.2 2.2 Jalinan .3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.renjisan dan percikan 2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. kefahaman bahasa seni visual media.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna. berus gigi.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1.1 2.2 Mengetahui penggunaan media.3.1 2.2.1. 2.1.3. 2. menamakan. teknik.2.warna 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.

 Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . 6 . Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjuk cara bancuhan warna yang betul .

7 .Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan.

bahan kutipan. Kreativiti. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. sejarah seni dan budaya. kajian. 3. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 4. 8 .MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. gelang getah. dan bahan lain yang sesuai. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. dan teknologi dalam penghasilan boneka. gam. jalinan.

3.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3.4.1 3.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.2.3.3.span.2 Bentuk .1 3. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.2 Alat .2 Mengetahui penggunaan media. menamakan.4.gunting Bahan .1.1.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.1. 3.2 Aplikasi Seni 3.STANDARD PEMBELAJARAN 3. kefahaman bahasa seni visual.1 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.3.konkrit Jalinan .2. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.1. gam.2 3.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1.1 3.1 Unsur seni 3.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.1.1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual. media.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3. 3.2. media.1 Imbangan . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.

Guru menyatakan definisi boneka. 10 . kepala. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Guru menunjuk cara membuat boneka. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. telinga.  Murid melukis dan menghias muka kucing. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka.mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. . dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan.

kertas lukisan. 3. jalinan. Keusahawanan. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. Kreativiti. 11 . Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 4. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. sejarah seni dan budaya. gam.

2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .2 Harmoni .2 Prinsip rekaan 4. dan gam 4.1 4.1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.tampak dan sentuh Warna .2. 4.4.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.1.2 4. 4.3 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1 4.2.mengkuang atau pandan atau kertas warna. menamakan dan memahami.1 4.1.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.STANDARD PEMBELAJARAN 4.geometri Jalinan .kelarai Kontra .3.4 Garisan .1 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.2.1.1.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.2.1.1.2 4.1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4. media.2.1. media.lurus Rupa .1 Unsur seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.3.3.1.2.1 4.2 Aplikasi Seni 4.2 Alat – gunting Bahan .4.

Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. 13 . Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.

STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. 14 .  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.

15 .

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->