MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

ilusi Bahan .3. media.1. 1.1.2. 1. media.1.1.1 Teknik .kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 1.2.1 1.1.1.2 Prinsip rekaan 1.ilusi Warna .1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.2 1.2.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang .1 1.1 1.3 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.3 Ekspresi Kreatif 1.2.2 1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 .1 1.3.2.2 Aplikasi Seni Imbangan .2 1.1. 1.1.4.2. 1.2 Alat . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.berus lukisan dan palet Bentuk .1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.3.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 1. memahami.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian .4.1.STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1 1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.

Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru.  Guru menyatakan definisi catan. Guru menunjukkan contoh catan.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. 3 . Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.

palet.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. kajian. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 4. 3. Kreativiti. dan teknologi dalam penghasilan corak. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. 2. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. berus gigi. warna. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. 19 4 . harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan.

1.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.1 Teknik .2 Harmoni .1 2. 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. teknik.3. kefahaman bahasa seni visual media.2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.3.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.warna dan jalinan Kepelbagaian .2. warna.warna 2.1.STANDARD PEMBELAJARAN 2. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2. palet dan sikat Bahan .1.4.2 Mengetahui penggunaan media. menamakan.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1 Unsur seni 2. 2.tampak Warna .2.1.2.renjisan dan percikan 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1.2.1 2. berus gigi.2 2.2.1 2. 2.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.1.2.1.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.2 Jalinan .berus lukisan.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.1 2.4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Alat . media.3.1.

Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . 6 .menunjuk cara bancuhan warna yang betul .  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. 7 .

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. 2. gam. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya. dan teknologi dalam penghasilan boneka. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. dan bahan lain yang sesuai. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. bahan kutipan. 8 . 3. kajian. Kreativiti. 4. jalinan. gelang getah.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span.

1 3.2 Aplikasi Seni 3.1 Unsur seni 3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.2 3.1. menamakan.1 Imbangan .gunting Bahan .1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.2 Alat . bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3. gam.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3.2 Mengetahui penggunaan media.2.1.1 3.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3. media. 3. 3.3.4. 3.konkrit Jalinan .1 3.2.2.2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. kefahaman bahasa seni visual.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.2 Bentuk . media.STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .span. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 3.1.1. 3.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1.1.4.3.3. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.

Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka.mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Guru menunjuk cara membuat boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. 10 . telinga. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka. kepala. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. .  Murid melukis dan menghias muka kucing. Guru menyatakan definisi boneka.

4. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. rupa. 3. kertas lukisan. Keusahawanan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. 11 . dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Kreativiti. sejarah seni dan budaya. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 2. gam. warna.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna.

4. 4.3.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.2 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1.1 Unsur seni 4.geometri Jalinan .kelarai Kontra .1 4.3 4.1 4.2 Prinsip rekaan 4.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .2 Harmoni . dan gam 4.2 Alat – gunting Bahan .2.4.1 4.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.STANDARD PEMBELAJARAN 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4. 4.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.lurus Rupa . bahasa seni visual yang ada pada anyaman.3. menamakan dan memahami. 4.tampak dan sentuh Warna .1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.1.2.1.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.1.2.1.1.3.1.2.1.1.2 4.2.4 Garisan . media.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1 4. media.2 Aplikasi Seni 4.1 4.

13 . Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. 14 .  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful