MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

1.1.2 1.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.3.ilusi Warna .simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian .warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.1 1.3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 .3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1. 1.1.2 Aplikasi Seni Imbangan .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2 1.2.1 1.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.2. 1. media. media.2.2.2 Alat .1.1 1.1 1.3 Ekspresi Kreatif 1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.ilusi Bahan .1 Teknik .1.2.1.2 1.berus lukisan dan palet Bentuk .2 Prinsip rekaan 1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.STANDARD PEMBELAJARAN 1.4.3.1.1.2.3 1.1.2.4.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.1.1. memahami.1 1. 1.2.1 Unsur seni 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama.  Guru menyatakan definisi catan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru menunjukkan contoh catan. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. 3 . Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. dan teknologi dalam penghasilan corak. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. palet. berus gigi. 2. 19 4 . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. 4. kajian. Kreativiti. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. warna. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 3.

4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.2 2.4.2. 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .1.2.2. media.3.1 2.1.2 Harmoni .1.1 2. 2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1 Teknik . palet dan sikat Bahan .1.renjisan dan percikan 2.2. dan proses dalam penghasilan karya 2.berus lukisan.2 Jalinan .1.STANDARD PEMBELAJARAN 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.tampak Warna .3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2.warna dan jalinan Kepelbagaian . harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.2 Alat .1 2.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.1 Unsur seni 2.2 Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. kefahaman bahasa seni visual media. 2.1.4. teknik.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.1 2. berus gigi. menamakan.2.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.warna 2. 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan. warna.1.3.1.

 Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. 6 .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.

7 .Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan.

MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. gam. 4. Kreativiti. dan teknologi dalam penghasilan boneka. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. 8 . gelang getah. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 3. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan. sejarah seni dan budaya. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. bahan kutipan. kajian. 2. dan bahan lain yang sesuai.

1.1.gunting Bahan .3.4.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Unsur seni 3. 3.span.1 3.4.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual. gam.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .1 Imbangan .1.1.1 3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.2. media.2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2 Aplikasi Seni 3.konkrit Jalinan .2 Bentuk . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman bahasa seni visual.1 3. media. menamakan.2 Mengetahui penggunaan media.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 3. 3.3. 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.3.2.1 3.1.2.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.STANDARD PEMBELAJARAN 3. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.1.1. 3.2.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.1.2 Alat .

10 . Guru menyatakan definisi boneka.mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. telinga. Guru menunjuk cara membuat boneka. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka. . Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. kepala. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru.  Murid melukis dan menghias muka kucing.

Keusahawanan. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Kreativiti. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. kertas lukisan. 11 . rupa. gam. 2. 4. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. 3. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. sejarah seni dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. jalinan.

2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.1.3.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. media.1.4.kelarai Kontra .1.1 4. media.1.3.mengkuang atau pandan atau kertas warna. menamakan dan memahami.1.geometri Jalinan .3.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.2.STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 4.1. dan gam 4.tampak dan sentuh Warna .1 4.1 4.4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 4.2.2. 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.1.1.1.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 4.2 Prinsip rekaan 4.1 4.4 Garisan .1.2.2 Aplikasi Seni 4.1.2 Harmoni .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.lurus Rupa . 4.1 Unsur seni 4.2.2 4.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.2 Alat – gunting Bahan .

13 . Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.

STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. 14 .  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

15 .