MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

1.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian . media. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1. 1.1.1.1 1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1 Teknik .basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.1 1.2.3 1.2.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang .1.1.2.4.3 Ekspresi Kreatif 1.1.1.2.4.1. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2. 1.2 1.2 Prinsip rekaan 1.1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.2 Alat .STANDARD PEMBELAJARAN 1.ilusi Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.3.3.1 1.2 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.1 1.ilusi Bahan .2 1.berus lukisan dan palet Bentuk .2 Aplikasi Seni Imbangan .1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media. 1.1 1.1.2.2.2.2 1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 . memahami.1 Unsur seni 1.

 Guru menyatakan definisi catan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. 3 .  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Guru menunjukkan contoh catan.

3. palet. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 4. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. kajian. Kreativiti. berus gigi. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan teknologi dalam penghasilan corak.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. 19 4 . warna. 2.

2. 2.1.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.warna dan jalinan Kepelbagaian .2 Mengetahui penggunaan media.2 Alat . kefahaman bahasa seni visual media.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1.2.3.2 Jalinan .STANDARD PEMBELAJARAN 2.1.2.1 Teknik . warna.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .2 Harmoni .2.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 2.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 2. menamakan.1.1 2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. palet dan sikat Bahan .1 2. 2.2. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2. 2.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.renjisan dan percikan 2.1 2.1.1.berus lukisan. dan proses dalam penghasilan karya 2.3.4.4.3. media. teknik. 2.warna 2. berus gigi.tampak Warna .2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 Unsur seni 2.

menunjuk cara bancuhan warna yang betul .  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. 6 .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. 7 . Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. 8 . dan bahan lain yang sesuai. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. bahan kutipan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. gelang getah. 2. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 4. dan teknologi dalam penghasilan boneka. sejarah seni dan budaya. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. jalinan. Kreativiti. gam.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. kajian.

1 3.1.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.1. 3. gam.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.2. 3.1.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3.STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.1 Imbangan .2 Aplikasi Seni 3. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3. 3.1 3.4.1.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1 3.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.gunting Bahan .4.2 Alat .1 3.2 Bentuk . menamakan.3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. kefahaman bahasa seni visual.1 Unsur seni 3.span. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.2 3.2.1.3.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .1.konkrit Jalinan .3.2 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media.2.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.2. media.

Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka. telinga. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Guru menunjuk cara membuat boneka. . kepala.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. 10 .mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru.  Murid melukis dan menghias muka kucing. Guru menyatakan definisi boneka.

harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. rupa.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. 4. jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. sejarah seni dan budaya. gam. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 11 . dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. kertas lukisan. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna. Kreativiti.

1.2.2 Harmoni .1. 4.1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.1.lurus Rupa . 4.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 4.1.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1 4.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.2.2 4. menamakan dan memahami.1 4.1 4.2 Aplikasi Seni 4.4.1.1.2 Prinsip rekaan 4.1 4.2 4.kelarai Kontra .1. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.2 Alat – gunting Bahan .1.3 4.1. media.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1. dan gam 4. media.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 . serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1.4 Garisan . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.1 4.3.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.3. 4.2.1.STANDARD PEMBELAJARAN 4.tampak dan sentuh Warna .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.geometri Jalinan .4.3.2.

Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. 13 . Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.

STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. 14 . Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

15 .