P. 1
contoh 4 bidang

contoh 4 bidang

|Views: 8|Likes:
Publicado porRosmini Abdul Wahab

More info:

Published by: Rosmini Abdul Wahab on Aug 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2014

pdf

text

original

MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

3.2 Alat .1.2 1. memahami.1.2 1. media.1.1.2 1. 1.2.1.1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.1 Teknik .2.1 1.2.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang .STANDARD PEMBELAJARAN 1. media.1.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.1 1.1. 1.simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian .1.2 Aplikasi Seni Imbangan .1 1.1 Unsur seni 1.ilusi Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. 1.3 Ekspresi Kreatif 1.4.2 Prinsip rekaan 1. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.berus lukisan dan palet Bentuk .1.2.1.1 1.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.1 1.2.3 1.3.3.4.ilusi Bahan . serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. 1.1.2 1.

Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjukkan contoh catan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru.  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan.  Guru menyatakan definisi catan. 3 . Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.

kajian. 3. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. warna. berus gigi. Kreativiti. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. dan teknologi dalam penghasilan corak. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. 2. palet. 19 4 . dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan.

warna 2.2.2 Mengetahui penggunaan media.3.1. menamakan. berus gigi. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 2.2. teknik.STANDARD PEMBELAJARAN 2. 2.1 Unsur seni 2.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2.1.1.2 2.berus lukisan.2 Harmoni .2.2 Alat .3. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.1. warna.1 2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.1 2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2. 2.4.2.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.tampak Warna .2.1.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. media.1 Teknik . 2. palet dan sikat Bahan .1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2. 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .2 Jalinan .4.renjisan dan percikan 2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. kefahaman bahasa seni visual media.1 2.1.warna dan jalinan Kepelbagaian .2.2.

Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 6 .

Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. 7 .

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 4. dan bahan lain yang sesuai. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 3. gelang getah. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. bahan kutipan. sejarah seni dan budaya. 8 . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Kreativiti. dan teknologi dalam penghasilan boneka. gam. jalinan. kajian.

serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.1.2 Alat .4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.3.4.1 3.4.1. gam.span.1 Unsur seni 3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.2.STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 .2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2 Aplikasi Seni 3.1.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3.2 Bentuk .1.1.1 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya 3. media. menamakan. media.2 Mengetahui penggunaan media. kefahaman bahasa seni visual.1 Imbangan .3.1 3.2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3. 3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3.1 3.konkrit Jalinan . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.2.gunting Bahan .2.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.2 3.2.1. 3.

 Murid melukis dan menghias muka kucing. 10 .mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. kepala. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. telinga. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka. Guru menunjuk cara membuat boneka. .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Guru menyatakan definisi boneka. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka.

dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. 11 . harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. rupa. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. warna. Kreativiti. sejarah seni dan budaya. jalinan. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Keusahawanan. 2. kertas lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. gam. 4.

geometri Jalinan . media.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.3. media.2.2.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.1 4.4 Garisan . 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.kelarai Kontra .4.1.1.1.2.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.lurus Rupa .1.1 4.2.2 Aplikasi Seni 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.1.1.1. menamakan dan memahami.1.2 Alat – gunting Bahan .1 4.1 Unsur seni 4.mengkuang atau pandan atau kertas warna.2.1 4. dan gam 4.2 Prinsip rekaan 4.1.1 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .3.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.3.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.tampak dan sentuh Warna .1.4.2 4.2.STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. 4.2 Harmoni .3 4.2 4.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.

Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. 13 . Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.

14 . Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.

15 .

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->