MENGGAMBAR

Tahun : 3

Bidang

:

Bidang Menggambar

Modul

:

Catan

Tema

:

Alam Semula Jadi

Tajuk

:

Rama-Rama

Masa Media

: :

60 minit Alat : berus lukisan dan palet

Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar : Gambar rama-rama, contoh catan

EMK

:

Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk, warna, ruang, imbangan, dan kepelbagaian yang terdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan catan.

2.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan catan.

3. 4.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya.

1

simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan Kepelbagaian . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. 1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Mengetahui penggunaan media.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan 1.3.2 Alat .2 1. media.1 Teknik .4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan catan.1 1.berus lukisan dan palet Bentuk .2.1.2 1.1 1.basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman kemahiran bahasa seni visual.STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang . dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada catan.ilusi Bahan .1.1.1.1. media.1.2. memahami.1 1.ilusi Warna .2.3 Ekspresi Kreatif 1.2.2 1. 1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 Prinsip rekaan 1.4.1.3.1 Unsur seni 1.1.3 1. 1. 1.1 1.2.3 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 1.1 1.2.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni Imbangan .2.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan 2 .2 1.

Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah.  Guru menyatakan definisi catan. Apresiasi seni   Murid mempamerkan karya masing-masing. 3 .  Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Guru menunjukkan contoh catan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan gambar rama-rama. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Aplikasi seni   Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Ekspresi kreatif   Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru.

3. warna. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. berus gigi.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. 19 4 . Kreativiti. palet. dan teknologi dalam penghasilan corak. kajian. 4. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya.

1. 2.primer dan sekunder Prinsip Rekaan 2.1 Unsur seni 2.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal. media.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 5 .1.2.1 Teknik .warna dan jalinan Kepelbagaian .2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera 2.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.2.1 2.3.3.3.1 2.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.warna 2.2 Jalinan .2.renjisan dan percikan 2.2 2. berus gigi. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.2 Harmoni .1 2. 2.1. 2.2.1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. teknik.berus lukisan.4.2. palet dan sikat Bahan .2.tampak Warna .STANDARD PEMBELAJARAN 2. warna.2 Mengetahui penggunaan media.4. kefahaman bahasa seni visual media. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya 2.2 Alat . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 2.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2. 2.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 2. menamakan.

menunjuk cara bancuhan warna yang betul .  Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. 6 . Aplikasi seni  Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.  Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan . Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan.  Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif  Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.

Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. 7 .Apresiasi Seni   Murid mempamerkan karya yang dihasilkan.

bahan kutipan. dan teknologi dalam penghasilan boneka. 8 . Kreativiti. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. gam. kajian. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. 4. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. jalinan. sejarah seni dan budaya. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. 3. gelang getah. dan bahan lain yang sesuai. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk.

serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.konkrit Jalinan .3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 3.2 Alat .2 3.2 Aplikasi Seni 3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.3. 3.1.STANDARD PEMBELAJARAN 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.span.4. 3.1.1. 3.2.2.1.1.2.1. media.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.1. gam.1 3.3.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.gunting Bahan . teknik dan proses dalam penghasilan karya 3.1 Imbangan .2.1 3.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 3.1.2 Mengetahui penggunaan media. 3. kefahaman bahasa seni visual. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai 3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya 3.2 Bentuk .2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Unsur seni 3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 9 . media.tampak dan sentuh Prinsip rekaan 3. menamakan.1 3.3.

 Murid melukis dan menghias muka kucing. dan kaki kucing Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik    Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Guru menyatakan definisi boneka. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada boneka. . kepala. telinga. 10 .mengikat span dengan gelang getah untuk membentuk bahagian badan. Apresiasi Seni   Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Guru menunjuk cara membuat boneka.

gam. rupa. warna. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 11 . Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. sejarah seni dan budaya. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 4.MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. kertas lukisan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. 2. Kreativiti. Keusahawanan. jalinan. 3.

1 4.1.4.4 Garisan .primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4.2 Alat – gunting Bahan .2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian 4.2.1.2. media. media. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.2. 4.tampak dan sentuh Warna .1.1 4.lurus Rupa .1.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Ekspresi Kreatif 4.2 Harmoni .2.1.1 4.1.geometri Jalinan .4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4.4.2 Prinsip rekaan 4.1.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.3 4.1.1.STANDARD PEMBELAJARAN 4.3. dan gam 4.3 Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.3.1.1.2.1.kelarai Kontra .2 4.1 4.1.2 Aplikasi Seni 4.1.mengkuang atau pandan atau kertas warna.2 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 12 .warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. menamakan dan memahami.1 Unsur seni 4.1 4. 4.

13 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menunjukkan contoh anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.  Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.

STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. 14 . Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful