P. 1
Sistem Liga

Sistem Liga

|Views: 10|Likes:
Publicado porGman Radziman
Sistem Liga
Sistem Liga

More info:

Published by: Gman Radziman on Jun 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

Pengenalan Sistem Kalah Mati

Sistem pertandingan ini menyingkirkan peserta atau pasukan yang kalah. Proses ini akan berterusan sehingga hanya terdapat seorang atau satu pasukan peserta yang tinggal. Terdapat dua variasi pertandingan kalah mati iaitu kalah mati sekali dan kalah mati dua kali.

(a) Kalah mati sekali Pertandingan cara ini paling mudah dan ringkas dikelolakan. Pemenang akan terus bertanding manakala yang kalah akan tersingkir . Sistem ini sangat sesuai dalam mengelolakan pertandingan yang terdapat banyak penyertaan tetapi kekurangan masa, sumber kewangan, tempat, kemudahan, peralatan dan sumber manusia. Sistem ini bukan cara yang terbaik untuk mengukur keupayaan sesuatu pasukan atau peserta.

(i) Bilangan peserta menunggu/bye Bilangan menunggu/bye dalam sistem pertandingan ini boleh dikira dengan menggunakan angka ganda dua iaitu angka 2, 4, 8, 16, 32 dan seterusnya.

Contohnya: 14 pasukan bertanding   

Bilangan penyertaan = 14 pasukan

Angka pangkat dua yang melebihi bilangan penyertaan = 16

Tolakkan angka pangkat dua dengan bilangan penyertaan 16-14 = 2

Hasil tolak adalah bilangan peserta menunggu/’bye’

Peserta menunggu akan disebarkan dengan sama banyak di antara kumpulan atas dan kumpulan bawah.
23

Angka 16 adalah 4 kuasa 2: oleh itu bilangan pusingan ialah 4. Ini bermakna peserta johan akan berlawan sebanyak 4 pusingan.

satu ditempatkan di bawah sekali dan satu lagi di atas sekali Jika terdapat 4 penanti. aturan berikut perlu digunakan: Penanti pertama ditempatkan di atas sekali dalam kumpulan atas.(ii) Bilangan perlawanan Bilangan perlawanan yang dijalankan dapat dikira dengan cara menolak angka 1 daripada jumlah peserta atau pasukan (iii) Penempatan pilihan atau ‘seeded’ Peserta-peserta pilihan hendaklah ditempatkan secara adil dengan sebarannya yang menyeluruh. Peserta yang menang di peringkat awal akan memaju ke kanan untuk menjadi johan manakala peserta yang kalah ditempatkan ke kiri. Penanti kedua ditempatkan di bawah sekali dalam kumpulan bawah. Panduan menempatkan peserta pilihan dalam pertandingan kalah mati adalah seperti berikut : Peserta pilihan sepatutnya ditempatkan secara simetrikal Jika terdapat 2 penanti. (b) Kalah mati dua kali Pertandingan cara ini memberi peluang kepada setiap peserta bermain sekurang-kurangnya dua kali sebelum tersingkir terus dari pertandingan. maka pasukan yang tewas boleh meminta satu lagi perlawanan. Penanti 4 diletakkan di bawah dalam kumpulan atau dan penanti 3 diletakkan di atas dalam kumpulan bawah atau penanti 3 dan 4 membuat undian menentukan kedudukan masing-masing. . 24 Sekiranya pemenang pertandingan datang dari kumpulan yang telah kalah sekali.

. Jika dalam pertandingan ini 2 yang memenangi pertandingan akhir. tetapi jika 1 yang memenangi pertandingan akhir. maka 2 akan menyandang JUARA /JOHAN.Contoh Format pertandingan kalah mati 2 kali . maka 2 berhak memohon untuk bertanding semula bagi menentukan JOHAN.

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->