La Cellera de Ter

Anna Rodríguez Córdoba 4t B Escola Guilleries

Descripció i situació
És un municipi amb 14,63 Km2 de superfície. Està situat al nord de la comarca de la Selva, a 166 m sobre el nivell del mar. Més de la meitat del terme és muntanyós i forma part de la carena oriental del massís de les Guilleries.

Clima
El seu clima és mediterrani, temperat i humit, amb hiverns suaus i estius càlids. La humitat prové, en part, de les pluges, que són força abundants.

Relleu i hidrografia
El nucli urbà està situat al centre de la vall, al peu de la muntanya de Puigdefrou (843 m d’alçada) Tot i això, la muntanya més alta és Sant Gregori (1.088 metres d'alçada). El municipi està vorejat pel riu Ter i la Riera d’ Osor.

Vegetació i fauna
La vegetació és majoritàriament forestal: alzina surera i arboç amb sotabosc de brucs, estreps i ginesta. Al Ter i a la riera, de fauna hi ha: barbs, bagres, carpes i anguiles. A la muntanya, hi podrem veure esquirols, salamandres, mosteles, teixons…

Població
La població de l’any 2012 és de 2.066 habitants, ha disminuït respecte a l’any 2011 que era de 2.105 habitants.

Xarxa de comunicacions
El poble està comunicat amb Girona per la E-141 i amb Olot i Sta.Coloma, per la C-63, on es connecta amb la C-25. Hi ha xarxa d’autobusos Teisa i xarxa ferroviària de la Renfe. Hi ha un passadís per la riera d’Osor i diferents pistes forestals que enllacen amb els municipis d’Osor i Susqueda.

Activitats econòmiques
Abans: roders, mineria, explotació forestal, tèxtil i confecció. Actualment: • Indústria de mobles • Indústria de productes alimentaris • Ramaderia • Central hidroelèctrica

Història
Els primers habitants d'aquesta vall es remunten a l'any 100.000 aC i els primers escrits, a l'any 833 dC. Es conserven restes d’un poblat ibèric. Durant molt temps, els habitants de la vall van estar sotmesos a la batllia i jurisdicció del castell d’Anglès, regentat pels vescomtes de Cabrera. L’any 1788 el poble recuperà la seva independència.

Oficis Tradicionals
• Els oficis tradicionals eren: roder i explotació surera.

Personatges importants
Dr. Joaquim Codina (1867-1934), metge i botànic eminent. Dr. Calixte Noguer (1864-1928), metge, farmacèutic i pedagog. P. Pere Tura, CMF (1886-1969), historiador. Ramon Novich (1913-1936), beat.

Festes i tradicions
Festa Major (4t diumenge de setembre) Festa del Roser (4t diumenge d’abril) Fira i festa de la matança del porc (2n diumenge de març) Aplec de St. Just i St. Pastor (dilluns de Pasqua, 6 de desembre) Festa de la Vila del Moble (4t dissabte de setembre)

Símbols
L’escut del poble és d’or i sinople. Té dibuixada una cabra envoltada de merlets que indica la dependència del poble als vescomtes de Cabrera i una creu acompanyada de dues bótes d’aigua, representen les antigues Sagrera i Cellera.

Edificis importants
Església Parroquial: dedicada a la Mare de Déu de Sales. Can Dalmau : conjunt d’edificis del s. XVI-XVII. La Canal : safareig popular amb una estructura del primer terç del segle XX. Molí de la Plana Estació del Pasteral

Curiositats
Fins el 1934 el municipi fou conegut com la Cellera d’Anglès. Els habitants es diuen Cellerencs o Cellerenques. A la zona del Pasteral s’hi pot trobar una curiosa planta ( Pellaea Calomelanos ), descoberta pel doctor Joaquim Codina, que només existeix aquí i a l‘Àfrica.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful