Arnau Argemí Guinart 4t B Escola Guilleries

  

Anglès és un poble situat a la comarca de la Selva. Ocupa 16Km2 i està a 181m d’alçada. S’aixeca al mig d’una vall a 17km de Girona És un municipi amb molta activitat industrial.

Anglès està situat a la riba dreta del riu Ter i separat de la Cellera de Ter per la riera d’Osor. Com a muntanya important hi ha Santa Bàrbara, que arriba als 854 m d’alçada. Hi passa la Riera d’Osor, que desemboca al riu Ter.

Com a tota la comarca de la Selva, el clima és mediterrani amb temperatures suaus a l’hivern i amb estius moderats. La temperatura mitjana és de 15ºC.

Entre els mamífers podríem destacar el senglar, l’esquirol, les rates, els conills, els teixons, els tudons, les perdius i alguna guilla. Al riu, hi podem trobar carpes i truites de riu. A Anglès hi ha pollancres, plàtans i arbres blancs.

 

A l’any 2.012, Anglès tenia 5.719 habitants i a l’any 2.011, en tenia 5.637. L’alcalde es diu Pere Espinet Coll. Els seus habitants s’anomenen anglesencs/es.

Es pot arribar a Anglès per les carreteres: N- 141 (Ctra. de Girona) C- 152 (Ctra. de Santa Coloma a Olot) GI- 542 (Ctra. d’Osor)
Té molt a prop l’Eix Transversal.

Cal destacar el desenvolupament industrial de la vila. Avui compta amb 2 fàbriques tèxtils i diversos tallers de fusteria/suro, entre els quals destaquen la fàbrica d’escuradents (única a Espanya) i la de pinces d’estendre roba. Referent al comerç, a Anglès hi acudeixen veïns dels pobles del voltant degut a la oferta variada de botigues d’aquest poble.


Han viscut fent de pagesos i de ramaders. També vivien del bosc i de les mines de plom.

Antigament, la població incloïa més territori. Amb els anys i moltes batalles, es va anar dividint en altres pobles: Bescanó, Cellera de Ter, Pasteral…
L’Anglès actual va néixer amb la colonització d’uns monjos benedictins, al segle IX.

La festa més important de la vila s’anomena Gales d’Anglès (festa major) i es celebra al setembre. Al gener es duu a terme la Fira de Sant Antoni, amb la tradicional benedicció dels animals. A l’octubre es celebra la Festa del Remei o Festa Petita. Al llarg de l’any també es fa la Botiga al Carrer, l’aplec de sardanes de Sta. Bàrbara i la Festa de Can Serra.

 

L’Escut: Les esglésies representen els dos pobles, Anglès i la Cellera de Ter, que formaven el municipi. La cabra representa els senyors de Cabrera. L’om és un senyal dels senyors Olmera.


Destaca un magnífic barri gòtic. També s’hi pot veure un fragment de la muralla del castell medieval. En el paratge del Pla d’Avall, hi ha la capella de St. Pere Sestroques. Al cim de la muntanya, hi ha el Santuari de Sta. Bàrbara. Altres edificis importants són: El Mas i el Moli de Cuc, el mas florit de Can Biel, el de Can Planes i el mas de Perarnau.

Anglès va ser el primer poble de tot l’Estat que va tenir enllumenat públic elèctric. Anglès té la primera i la única fàbrica d’escuradents d’Espanya.


Pàg. Web de l’ajuntament d’Anglès. Viquipèdia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful