1 azimahsamah@yahoo.

com Kesusasteraan Melayu Prosa Moden Novel  Kesusasteraan Melayu mengalami perubahan yang besar pada tahun 1838 setelah terbitnya Kisah Pelayaran Abdullah yang mengisahkan pelayarannya dari Singapura ke Kelantan. Dalam buku tersebut, terdapat perubahan dan pembaharuan yang ditunjukkan oleh Munsyi Abdullah. Perubahan yang dibawa jelas menyimpang dari tradisi sastera sebelumnya.  Paparan pengarang dalam karya tersebut berdasarkan penelitian dan pengamatan pengarang dalam pelayaran dan lawatannya ke Pahang, Terengganu dan Kelantan. Ia adalah paparan realistik yang berjejak di bumi nyata.  Kandungan yang tersirat adalah pandangan, nasihat dan terguran yang bersifat membina dan maju. Teguran yang diberi secara terbuka, terus terang dan lantang. Ini bertentangan dengan budaya Melayu yang lazimnya tidak bersifat terbuka. Gaya penulisan jelas berbeza dengan penulis sezaman dengannya.  Abdullah membawa pembaharuan dari segi isi kandungan penceritaan serta penggunaan bahasa. Antaranya:  Menggunakan bahasa sehari-hari  Menggunakan kata ganti nama aku atau ku, tidak lagi sebagai hamba, patik, hamba yang daif, pencerita dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi pembaharuan penulisan Munsyi Abdullah Latar belakang alam persekitaran Abdullah yang dilahirkan dalam keluarga agak berada dan terpelajar di Melaka mempengaruhi penulisannya. Sebahagia besar usianya dihabiskan di Singapura, sebuah kota yang sudah terpisah daripada tradisi dan adat resam Melayu jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain. Kota Singapura banyak terdedah kepada kesankesan pertembungan di antara kebudayaan Timur dengan kebudayaan Barat. Novel Titik Awal Perkembangan Novel Dalam masa 25 tahun pertama abad ke 20, perkembangan kesusasteraan Melayu lebih merupakan lanjutan perkembangan yang berlaku sebelumnya. Perkembangan yang menarik dalam tempoh tersebut lahirnya beberapa buah akhbar dan majalah. Antaranya ialah: Suratkhabar     Lingkungan Bulan – 1900 Taman pengetahuan – 1904 Utusan Melayu – 1908 Lembaga Melayu – 1914

Jelasnya ibu bapa haruslah meberikan kebebasan memilih pasangan hidup kepada anak-anak gadis mereka untuk menjamin kebahagian. Ayahnya membawa ia merantau ke Pulau Penyengat di Riau semasa usia beliau baru 14 tahun. Beliau pulang dalam tahun 1895 dan jawatan pertamanya sebagai peguam di mahkamah syariah di Melaka dan kemudian di Johor.  Alam novel Melayu moden. Tujuannya untuk melahirkan pentadbir-pentadbir Melayu daripada golongan bangsawan. ia telah diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Ali Kenala dari istana Riau. Pengarang kelihatan mempertahankan perkahwinan suka sama suka di atara teruna dan dara. Pendidikan awal beliau ialah Sekolah Melayu Straits Settlements dan kemudian belajar ugama di Terengganu. Sepulangnya ke tanahair. Faridah Hanum.1923  Majalah Guru – 1924  Majalah Malaya – 1926  Semangat Islam . wira dan wirawati iaitu watak utama adalah tokoh-tokoh yang tidak ada cacat celanya. Di Kahirah beliau sempat berguru kepada Syekh Muhammad Abduh (1894-1905). Terdapat pertentangan berlaku di antara watak baik dengan watak jahat. Selain itu ada pula golongan berpendidikan ugama yang berkesempatan belajar di Mesir. Di Riau beliau berguru kepada seorang ulama dan pengarang terkenal.2 Majalah  Al-Imam – 1906  Neraca – 1911  Al Hidayat . seperti mana yang dipersetujui umum diperkenalkan Syed Syeikh Al-Hadi melalui novel saduran Hikayat Faridah Hanum.  Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi di lahirkan di Kampung Hulu Melaka pada tahun 1867. Sewaktu kerajaan Riau masih kuat. beliau telah melengkapkan dirinya dengan halhal yang berhubung dengan ugama Islam dan bahasa Arah. cinta sejati seorang gadis kepada temannya. Hikayat ini diterbitkan dalam dua jilid pada tahun 1925-26. Penentangan terhadap pengaruh Barat dipelopori dan disuarakan oleh golongan berpendidikan agama dan Melayu. romantis dan tokoh yang mempunyai cita-cita tinggi. watak yang begitu ideal. .  Pada dasarnya tema percintaan yang ditonjolkan oleh pengarang. Hal inilah yang digarap dalam watak utama novel ini. 1905 – Malay College Kuala Kangsar.  Syed Syeikh sempat melawat Mesir bersama-sama dengan putera-putera dan adinda Sultan Riau. Hal-hal yang dipelajari ialah ugama Islam. seorang reformis Islam yang terkemuka. iaitu Raja Ali Al-Haji. Pada pengarang. bahasa Melayu dan bahasa Arab.1929  Dalam tempoh di atas. sesuai dengan prinsip ugama Islam yang suci. Tema novel ini berkisar pada soal percintaan yang suci. 1922 – ditubuhkan Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim yang melahirkan guru-guru Melayu yang terlatih. tertubuhnya dua institusi.

3. Siapa Jahat atau Dato Cencano . Semalam di Pulau Pinang atau Keculin Datuk 11. Senarai Karya 1. 2. Beliau juga pernah menjadi jurukira. Majalah Guru diterbitkan dan turut menyediakan ruangan cerpen. Ahmad Rasyid membantu menterjemahkan cerita mata-mata gelap Siri Rokambul. Semasa bekerja dengan Syed Syekh Al-Hadi. Cina dan Indonesia. iaitu apabila majalah Pengasuh menyiarkan cerpen ‘Kecelakaan Pemalas” ciptaan Nor bin Ibrahim (Madrasi). kemudian kerani sambilan kepada saudagar Mohammad Som. Tahap Kedua Perkembangan Novel Melayu (1930-42) Novel Menjelang Tahun 1950-an dan novel dalam tahun 1950-an Perkembangan novel tahun 1960-an Novel tahun 1970-an Pengaruh Indonesia – Balai Pustaka Perkembangan Cerpen Peringkat Awal  Penulisan cerpen atau cerita pendek bermula pada tahun 1920an.  Akhbar-akhbar lain yang menyediakan ruangan cerpen adalah Panduan Guru yang mula diterbitkan dalam bulan Julai 1922. Ahmad Rasyid mula-mula bekerja sebagai pembantu Syekh Haji. Rahmah bt Abdullah – 1934 7. Timur Tengah. Sumatera. Pada peringkat awal ini.  Pengasuh dalam keluaran 3 Oktober 1921 telah menyiarkan cerpen secara bersiri. . Ukur Baju di Badan Sendiri 10. yang diberi judul ‘Cetera Raja Harun Al-Rasyid’ dituruti kemudian oleh cerpen ‘Kemajuan Rekaan Dunia’ yang disiarkan dalam dua siri pada keluaran 15 November hingga 1 Disember 1921.1930 5. Kawan Benar – 1927 2. Ruangan dalam majalah ini menyediakan ruang khusus untuk cerpen. ruangan ini menyiarkan 25 buah cerpen. 5. Keluarganya berasal dari Talu Minangkabau. 4. anggota redaksi akhbar Bahtera dan menulis novel. Siapakah Jodohnya? Assignment /Short notes (7 orang) 1. Perangkap Hitam – 1931 6. Dalam tahun 1925.3 Ahmad bin Muhammad Rasyid Talu Beliau dilahirkan di Lumut Lane. Iakah Salmah – 1928 3. hampir keseluruhan cerpen yang disiarkan itu mengambil latar luar negeri seperti negeri Inggeris. Antara 4 Februari 1920 hingga 10 November 1923. Godaan yang Dahsyat 9. yang memberikan kesempatan kepadanya belajar bahasa Inggeris secara sambilan. Apa Sudah Jadi 8. Dua belas Kali Sengsara – 1929 4. Pulau Pinang pada tahun 1889.

Kedua-dua cerpen ini melambangkan kebodohan sesetengah orang mendatangkan keuntungan kepada orang lain. 1921) karya Ismail Sulaiman mengandungi unsur-unsur lucu yang sungguh menggelikan hati. Ia terlalau menekan tujuan pengajaran. Dari segi tema. 1921) dan ‘Menganggukkan Kepala kerana Penyakit’ (Pengasuh. ‘Pengaruh Wang’ (Majalah Malaya). Tema dan persoalan. Cer pen zaman Jepun 1942-45 pengaruh dan aspek lain Cerpen Menjelang Tahun 1950an dan tahun 50an 2. Cerpen tahun 1970an 4.  Cerpen ‘Anak Dara Tak Mahu Bersunting. 1929. Ia kelihatan khutbah.  Tema dan persoalan lain adalah tentang sikap.  Persoalan lain yang menarik perhatian penulis ialah isu perkahwinan. Persoalan ini ditimbulkan dalam cerpen ‘Cinta Melara’ (Majalah Dunia Melayu). Tak Mahu Bersanding’ karya Ch. Cerpen ini mengisahkan orang-orang Melayu yang memboroskan wang terhadap perkara-perkara yang tidak berfaedah sepenti mengadakan kenduri kahwin besar-besaran. pengajaran moral. namun cerpen Melayu pada peringkat awal telah membuka jalan ke arah pertumbuhan yang lebih menyakinkan terutama dalam tahun-tahun 30an sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.  Secara keseluruhan boleh dikatakan . mengemukakan persoalan yang hampir sama iaitu perihal golongan terpelajar yang hendak merombak sistem lama yang ketat itu. 1927). seperti mencuba membentuk moral. Tajuk-tajuk novel / cerpen – tahun Cerpen tahun 1960an 3. 3. yang tersiar dalam majalah Dunia Melayu. Tokoh / penulis novel dan cerpen . Kandungan short assignment Perkembangan cerpen 1930-41 1. 5. menanamkan kesedaran ugama dan sebagainya.  Teknik penyampaian cerpen-cerpen peringkat awal ini baru mencapai tahap cerita pengajaran atau didaktik. 4. serta kebebasan sosial dan ekonomi. Ianya tergarap dalam cerpen ‘Seorang Ahli Perkebunan dengan Anak-anaknya (Majalah Masa. Yang benarbenar dipersoalkan ialah isu kahwin paksa iaitu kesengsaraan yang dihadapi oleh isteri-isteri akibat kahwin paksa.  Cerpen-cerpen lain ‘Tipuan yang Hendak Mengenyangkan Perut dan Menghilangkan Dahaga’ (Majalah Pengasuh.4 Tema dan Persoalan  Cerpen yang benar-benar melahirkan latar setempat timbul dalam Majalah Guru. walaupun masih banyak kelemahan dari segi struktur. pada keseluruhannya cerpen-cerpen tahun dua puluhan tidaklah mengungkapkan persoalan yang meluas. Assignment /Short notes (5 orang) 1. Penghasilan cerpen ini dapat dilakukan disebabkan oleh pertumbuhan akhbar dan majalah yang giat di sekitar awal abad ke-20.S. Pokok-pokok persoalan yang mendapat tempat utama adalah kepintaran dan humor manusia tertentu. 2. Aspek sejarah – faktor perkembangan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful