1 azimahsamah@yahoo.

com Kesusasteraan Melayu Prosa Moden Novel  Kesusasteraan Melayu mengalami perubahan yang besar pada tahun 1838 setelah terbitnya Kisah Pelayaran Abdullah yang mengisahkan pelayarannya dari Singapura ke Kelantan. Dalam buku tersebut, terdapat perubahan dan pembaharuan yang ditunjukkan oleh Munsyi Abdullah. Perubahan yang dibawa jelas menyimpang dari tradisi sastera sebelumnya.  Paparan pengarang dalam karya tersebut berdasarkan penelitian dan pengamatan pengarang dalam pelayaran dan lawatannya ke Pahang, Terengganu dan Kelantan. Ia adalah paparan realistik yang berjejak di bumi nyata.  Kandungan yang tersirat adalah pandangan, nasihat dan terguran yang bersifat membina dan maju. Teguran yang diberi secara terbuka, terus terang dan lantang. Ini bertentangan dengan budaya Melayu yang lazimnya tidak bersifat terbuka. Gaya penulisan jelas berbeza dengan penulis sezaman dengannya.  Abdullah membawa pembaharuan dari segi isi kandungan penceritaan serta penggunaan bahasa. Antaranya:  Menggunakan bahasa sehari-hari  Menggunakan kata ganti nama aku atau ku, tidak lagi sebagai hamba, patik, hamba yang daif, pencerita dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi pembaharuan penulisan Munsyi Abdullah Latar belakang alam persekitaran Abdullah yang dilahirkan dalam keluarga agak berada dan terpelajar di Melaka mempengaruhi penulisannya. Sebahagia besar usianya dihabiskan di Singapura, sebuah kota yang sudah terpisah daripada tradisi dan adat resam Melayu jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain. Kota Singapura banyak terdedah kepada kesankesan pertembungan di antara kebudayaan Timur dengan kebudayaan Barat. Novel Titik Awal Perkembangan Novel Dalam masa 25 tahun pertama abad ke 20, perkembangan kesusasteraan Melayu lebih merupakan lanjutan perkembangan yang berlaku sebelumnya. Perkembangan yang menarik dalam tempoh tersebut lahirnya beberapa buah akhbar dan majalah. Antaranya ialah: Suratkhabar     Lingkungan Bulan – 1900 Taman pengetahuan – 1904 Utusan Melayu – 1908 Lembaga Melayu – 1914

 Alam novel Melayu moden. Terdapat pertentangan berlaku di antara watak baik dengan watak jahat. 1922 – ditubuhkan Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim yang melahirkan guru-guru Melayu yang terlatih. seorang reformis Islam yang terkemuka. bahasa Melayu dan bahasa Arab. beliau telah melengkapkan dirinya dengan halhal yang berhubung dengan ugama Islam dan bahasa Arah. sesuai dengan prinsip ugama Islam yang suci.  Syed Syeikh sempat melawat Mesir bersama-sama dengan putera-putera dan adinda Sultan Riau. watak yang begitu ideal. Penentangan terhadap pengaruh Barat dipelopori dan disuarakan oleh golongan berpendidikan agama dan Melayu. Selain itu ada pula golongan berpendidikan ugama yang berkesempatan belajar di Mesir. Beliau pulang dalam tahun 1895 dan jawatan pertamanya sebagai peguam di mahkamah syariah di Melaka dan kemudian di Johor.  Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi di lahirkan di Kampung Hulu Melaka pada tahun 1867. . Pengarang kelihatan mempertahankan perkahwinan suka sama suka di atara teruna dan dara. Ayahnya membawa ia merantau ke Pulau Penyengat di Riau semasa usia beliau baru 14 tahun. romantis dan tokoh yang mempunyai cita-cita tinggi. iaitu Raja Ali Al-Haji. Hal-hal yang dipelajari ialah ugama Islam. ia telah diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Ali Kenala dari istana Riau. Sewaktu kerajaan Riau masih kuat. Faridah Hanum. Di Kahirah beliau sempat berguru kepada Syekh Muhammad Abduh (1894-1905).1923  Majalah Guru – 1924  Majalah Malaya – 1926  Semangat Islam . Sepulangnya ke tanahair. 1905 – Malay College Kuala Kangsar.1929  Dalam tempoh di atas. wira dan wirawati iaitu watak utama adalah tokoh-tokoh yang tidak ada cacat celanya. cinta sejati seorang gadis kepada temannya. Pendidikan awal beliau ialah Sekolah Melayu Straits Settlements dan kemudian belajar ugama di Terengganu. Tujuannya untuk melahirkan pentadbir-pentadbir Melayu daripada golongan bangsawan. Hikayat ini diterbitkan dalam dua jilid pada tahun 1925-26. tertubuhnya dua institusi.2 Majalah  Al-Imam – 1906  Neraca – 1911  Al Hidayat . Hal inilah yang digarap dalam watak utama novel ini. Di Riau beliau berguru kepada seorang ulama dan pengarang terkenal.  Pada dasarnya tema percintaan yang ditonjolkan oleh pengarang. Tema novel ini berkisar pada soal percintaan yang suci. Pada pengarang. seperti mana yang dipersetujui umum diperkenalkan Syed Syeikh Al-Hadi melalui novel saduran Hikayat Faridah Hanum. Jelasnya ibu bapa haruslah meberikan kebebasan memilih pasangan hidup kepada anak-anak gadis mereka untuk menjamin kebahagian.

Siapa Jahat atau Dato Cencano . 3. Ahmad Rasyid mula-mula bekerja sebagai pembantu Syekh Haji. Iakah Salmah – 1928 3. Timur Tengah. Sumatera. iaitu apabila majalah Pengasuh menyiarkan cerpen ‘Kecelakaan Pemalas” ciptaan Nor bin Ibrahim (Madrasi).  Akhbar-akhbar lain yang menyediakan ruangan cerpen adalah Panduan Guru yang mula diterbitkan dalam bulan Julai 1922. Keluarganya berasal dari Talu Minangkabau. 5. Ukur Baju di Badan Sendiri 10. yang memberikan kesempatan kepadanya belajar bahasa Inggeris secara sambilan. .3 Ahmad bin Muhammad Rasyid Talu Beliau dilahirkan di Lumut Lane. kemudian kerani sambilan kepada saudagar Mohammad Som. Dalam tahun 1925. Godaan yang Dahsyat 9.1930 5. ruangan ini menyiarkan 25 buah cerpen. 2. Cina dan Indonesia. Pulau Pinang pada tahun 1889. Pada peringkat awal ini. anggota redaksi akhbar Bahtera dan menulis novel. Rahmah bt Abdullah – 1934 7. hampir keseluruhan cerpen yang disiarkan itu mengambil latar luar negeri seperti negeri Inggeris. Dua belas Kali Sengsara – 1929 4. yang diberi judul ‘Cetera Raja Harun Al-Rasyid’ dituruti kemudian oleh cerpen ‘Kemajuan Rekaan Dunia’ yang disiarkan dalam dua siri pada keluaran 15 November hingga 1 Disember 1921. Majalah Guru diterbitkan dan turut menyediakan ruangan cerpen. Ruangan dalam majalah ini menyediakan ruang khusus untuk cerpen. Apa Sudah Jadi 8.  Pengasuh dalam keluaran 3 Oktober 1921 telah menyiarkan cerpen secara bersiri. Siapakah Jodohnya? Assignment /Short notes (7 orang) 1. Semalam di Pulau Pinang atau Keculin Datuk 11. Beliau juga pernah menjadi jurukira. 4. Tahap Kedua Perkembangan Novel Melayu (1930-42) Novel Menjelang Tahun 1950-an dan novel dalam tahun 1950-an Perkembangan novel tahun 1960-an Novel tahun 1970-an Pengaruh Indonesia – Balai Pustaka Perkembangan Cerpen Peringkat Awal  Penulisan cerpen atau cerita pendek bermula pada tahun 1920an. Senarai Karya 1. Semasa bekerja dengan Syed Syekh Al-Hadi. Kawan Benar – 1927 2. Perangkap Hitam – 1931 6. Ahmad Rasyid membantu menterjemahkan cerita mata-mata gelap Siri Rokambul. Antara 4 Februari 1920 hingga 10 November 1923.

 Secara keseluruhan boleh dikatakan . serta kebebasan sosial dan ekonomi. 2. Tokoh / penulis novel dan cerpen . Tajuk-tajuk novel / cerpen – tahun Cerpen tahun 1960an 3. ‘Pengaruh Wang’ (Majalah Malaya). mengemukakan persoalan yang hampir sama iaitu perihal golongan terpelajar yang hendak merombak sistem lama yang ketat itu. Pokok-pokok persoalan yang mendapat tempat utama adalah kepintaran dan humor manusia tertentu. Ia kelihatan khutbah. 1921) karya Ismail Sulaiman mengandungi unsur-unsur lucu yang sungguh menggelikan hati. walaupun masih banyak kelemahan dari segi struktur.  Tema dan persoalan lain adalah tentang sikap.4 Tema dan Persoalan  Cerpen yang benar-benar melahirkan latar setempat timbul dalam Majalah Guru. seperti mencuba membentuk moral. Yang benarbenar dipersoalkan ialah isu kahwin paksa iaitu kesengsaraan yang dihadapi oleh isteri-isteri akibat kahwin paksa. 3. Tema dan persoalan. menanamkan kesedaran ugama dan sebagainya. Persoalan ini ditimbulkan dalam cerpen ‘Cinta Melara’ (Majalah Dunia Melayu). Cerpen tahun 1970an 4. Assignment /Short notes (5 orang) 1. Cer pen zaman Jepun 1942-45 pengaruh dan aspek lain Cerpen Menjelang Tahun 1950an dan tahun 50an 2.  Cerpen-cerpen lain ‘Tipuan yang Hendak Mengenyangkan Perut dan Menghilangkan Dahaga’ (Majalah Pengasuh.  Cerpen ‘Anak Dara Tak Mahu Bersunting. Aspek sejarah – faktor perkembangan.  Persoalan lain yang menarik perhatian penulis ialah isu perkahwinan. Kedua-dua cerpen ini melambangkan kebodohan sesetengah orang mendatangkan keuntungan kepada orang lain. 1929. Ianya tergarap dalam cerpen ‘Seorang Ahli Perkebunan dengan Anak-anaknya (Majalah Masa. Ia terlalau menekan tujuan pengajaran. pada keseluruhannya cerpen-cerpen tahun dua puluhan tidaklah mengungkapkan persoalan yang meluas. Cerpen ini mengisahkan orang-orang Melayu yang memboroskan wang terhadap perkara-perkara yang tidak berfaedah sepenti mengadakan kenduri kahwin besar-besaran. Kandungan short assignment Perkembangan cerpen 1930-41 1. pengajaran moral. 1921) dan ‘Menganggukkan Kepala kerana Penyakit’ (Pengasuh. 4. yang tersiar dalam majalah Dunia Melayu. Dari segi tema. Tak Mahu Bersanding’ karya Ch.  Teknik penyampaian cerpen-cerpen peringkat awal ini baru mencapai tahap cerita pengajaran atau didaktik. Penghasilan cerpen ini dapat dilakukan disebabkan oleh pertumbuhan akhbar dan majalah yang giat di sekitar awal abad ke-20. namun cerpen Melayu pada peringkat awal telah membuka jalan ke arah pertumbuhan yang lebih menyakinkan terutama dalam tahun-tahun 30an sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua. 5.S. 1927).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful