1 azimahsamah@yahoo.

com Kesusasteraan Melayu Prosa Moden Novel  Kesusasteraan Melayu mengalami perubahan yang besar pada tahun 1838 setelah terbitnya Kisah Pelayaran Abdullah yang mengisahkan pelayarannya dari Singapura ke Kelantan. Dalam buku tersebut, terdapat perubahan dan pembaharuan yang ditunjukkan oleh Munsyi Abdullah. Perubahan yang dibawa jelas menyimpang dari tradisi sastera sebelumnya.  Paparan pengarang dalam karya tersebut berdasarkan penelitian dan pengamatan pengarang dalam pelayaran dan lawatannya ke Pahang, Terengganu dan Kelantan. Ia adalah paparan realistik yang berjejak di bumi nyata.  Kandungan yang tersirat adalah pandangan, nasihat dan terguran yang bersifat membina dan maju. Teguran yang diberi secara terbuka, terus terang dan lantang. Ini bertentangan dengan budaya Melayu yang lazimnya tidak bersifat terbuka. Gaya penulisan jelas berbeza dengan penulis sezaman dengannya.  Abdullah membawa pembaharuan dari segi isi kandungan penceritaan serta penggunaan bahasa. Antaranya:  Menggunakan bahasa sehari-hari  Menggunakan kata ganti nama aku atau ku, tidak lagi sebagai hamba, patik, hamba yang daif, pencerita dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi pembaharuan penulisan Munsyi Abdullah Latar belakang alam persekitaran Abdullah yang dilahirkan dalam keluarga agak berada dan terpelajar di Melaka mempengaruhi penulisannya. Sebahagia besar usianya dihabiskan di Singapura, sebuah kota yang sudah terpisah daripada tradisi dan adat resam Melayu jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain. Kota Singapura banyak terdedah kepada kesankesan pertembungan di antara kebudayaan Timur dengan kebudayaan Barat. Novel Titik Awal Perkembangan Novel Dalam masa 25 tahun pertama abad ke 20, perkembangan kesusasteraan Melayu lebih merupakan lanjutan perkembangan yang berlaku sebelumnya. Perkembangan yang menarik dalam tempoh tersebut lahirnya beberapa buah akhbar dan majalah. Antaranya ialah: Suratkhabar     Lingkungan Bulan – 1900 Taman pengetahuan – 1904 Utusan Melayu – 1908 Lembaga Melayu – 1914

seperti mana yang dipersetujui umum diperkenalkan Syed Syeikh Al-Hadi melalui novel saduran Hikayat Faridah Hanum. Selain itu ada pula golongan berpendidikan ugama yang berkesempatan belajar di Mesir. Hal-hal yang dipelajari ialah ugama Islam.1929  Dalam tempoh di atas.  Alam novel Melayu moden. Terdapat pertentangan berlaku di antara watak baik dengan watak jahat.2 Majalah  Al-Imam – 1906  Neraca – 1911  Al Hidayat . Sepulangnya ke tanahair. Faridah Hanum. Pengarang kelihatan mempertahankan perkahwinan suka sama suka di atara teruna dan dara. Tujuannya untuk melahirkan pentadbir-pentadbir Melayu daripada golongan bangsawan. romantis dan tokoh yang mempunyai cita-cita tinggi. Beliau pulang dalam tahun 1895 dan jawatan pertamanya sebagai peguam di mahkamah syariah di Melaka dan kemudian di Johor. bahasa Melayu dan bahasa Arab. ia telah diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Ali Kenala dari istana Riau. 1922 – ditubuhkan Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim yang melahirkan guru-guru Melayu yang terlatih. Di Riau beliau berguru kepada seorang ulama dan pengarang terkenal. Pendidikan awal beliau ialah Sekolah Melayu Straits Settlements dan kemudian belajar ugama di Terengganu. Di Kahirah beliau sempat berguru kepada Syekh Muhammad Abduh (1894-1905). sesuai dengan prinsip ugama Islam yang suci. seorang reformis Islam yang terkemuka. cinta sejati seorang gadis kepada temannya. Penentangan terhadap pengaruh Barat dipelopori dan disuarakan oleh golongan berpendidikan agama dan Melayu. Tema novel ini berkisar pada soal percintaan yang suci. Hal inilah yang digarap dalam watak utama novel ini. watak yang begitu ideal.  Syed Syeikh sempat melawat Mesir bersama-sama dengan putera-putera dan adinda Sultan Riau. wira dan wirawati iaitu watak utama adalah tokoh-tokoh yang tidak ada cacat celanya. beliau telah melengkapkan dirinya dengan halhal yang berhubung dengan ugama Islam dan bahasa Arah. Pada pengarang. . 1905 – Malay College Kuala Kangsar.1923  Majalah Guru – 1924  Majalah Malaya – 1926  Semangat Islam .  Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi di lahirkan di Kampung Hulu Melaka pada tahun 1867. Jelasnya ibu bapa haruslah meberikan kebebasan memilih pasangan hidup kepada anak-anak gadis mereka untuk menjamin kebahagian. tertubuhnya dua institusi. Hikayat ini diterbitkan dalam dua jilid pada tahun 1925-26. iaitu Raja Ali Al-Haji. Sewaktu kerajaan Riau masih kuat. Ayahnya membawa ia merantau ke Pulau Penyengat di Riau semasa usia beliau baru 14 tahun.  Pada dasarnya tema percintaan yang ditonjolkan oleh pengarang.

Ahmad Rasyid mula-mula bekerja sebagai pembantu Syekh Haji. yang diberi judul ‘Cetera Raja Harun Al-Rasyid’ dituruti kemudian oleh cerpen ‘Kemajuan Rekaan Dunia’ yang disiarkan dalam dua siri pada keluaran 15 November hingga 1 Disember 1921. Apa Sudah Jadi 8. Rahmah bt Abdullah – 1934 7. Ruangan dalam majalah ini menyediakan ruang khusus untuk cerpen. 3. Antara 4 Februari 1920 hingga 10 November 1923. Pada peringkat awal ini. Pulau Pinang pada tahun 1889. 2. Ahmad Rasyid membantu menterjemahkan cerita mata-mata gelap Siri Rokambul.  Akhbar-akhbar lain yang menyediakan ruangan cerpen adalah Panduan Guru yang mula diterbitkan dalam bulan Julai 1922. 4.  Pengasuh dalam keluaran 3 Oktober 1921 telah menyiarkan cerpen secara bersiri. Kawan Benar – 1927 2. ruangan ini menyiarkan 25 buah cerpen. hampir keseluruhan cerpen yang disiarkan itu mengambil latar luar negeri seperti negeri Inggeris. Godaan yang Dahsyat 9. Semalam di Pulau Pinang atau Keculin Datuk 11. Siapakah Jodohnya? Assignment /Short notes (7 orang) 1. Semasa bekerja dengan Syed Syekh Al-Hadi. Dua belas Kali Sengsara – 1929 4.1930 5. Sumatera. Beliau juga pernah menjadi jurukira. Dalam tahun 1925. Keluarganya berasal dari Talu Minangkabau. kemudian kerani sambilan kepada saudagar Mohammad Som. Timur Tengah. 5. iaitu apabila majalah Pengasuh menyiarkan cerpen ‘Kecelakaan Pemalas” ciptaan Nor bin Ibrahim (Madrasi).3 Ahmad bin Muhammad Rasyid Talu Beliau dilahirkan di Lumut Lane. . Perangkap Hitam – 1931 6. Cina dan Indonesia. Ukur Baju di Badan Sendiri 10. Tahap Kedua Perkembangan Novel Melayu (1930-42) Novel Menjelang Tahun 1950-an dan novel dalam tahun 1950-an Perkembangan novel tahun 1960-an Novel tahun 1970-an Pengaruh Indonesia – Balai Pustaka Perkembangan Cerpen Peringkat Awal  Penulisan cerpen atau cerita pendek bermula pada tahun 1920an. Iakah Salmah – 1928 3. anggota redaksi akhbar Bahtera dan menulis novel. Senarai Karya 1. Majalah Guru diterbitkan dan turut menyediakan ruangan cerpen. Siapa Jahat atau Dato Cencano . yang memberikan kesempatan kepadanya belajar bahasa Inggeris secara sambilan.

Ianya tergarap dalam cerpen ‘Seorang Ahli Perkebunan dengan Anak-anaknya (Majalah Masa. Cerpen ini mengisahkan orang-orang Melayu yang memboroskan wang terhadap perkara-perkara yang tidak berfaedah sepenti mengadakan kenduri kahwin besar-besaran.  Persoalan lain yang menarik perhatian penulis ialah isu perkahwinan. Ia kelihatan khutbah. yang tersiar dalam majalah Dunia Melayu. Kandungan short assignment Perkembangan cerpen 1930-41 1. 4. mengemukakan persoalan yang hampir sama iaitu perihal golongan terpelajar yang hendak merombak sistem lama yang ketat itu. Tak Mahu Bersanding’ karya Ch. 1921) dan ‘Menganggukkan Kepala kerana Penyakit’ (Pengasuh.4 Tema dan Persoalan  Cerpen yang benar-benar melahirkan latar setempat timbul dalam Majalah Guru. 1921) karya Ismail Sulaiman mengandungi unsur-unsur lucu yang sungguh menggelikan hati. 5. Assignment /Short notes (5 orang) 1. Dari segi tema. Tema dan persoalan. pada keseluruhannya cerpen-cerpen tahun dua puluhan tidaklah mengungkapkan persoalan yang meluas. Ia terlalau menekan tujuan pengajaran. Tajuk-tajuk novel / cerpen – tahun Cerpen tahun 1960an 3. pengajaran moral. Persoalan ini ditimbulkan dalam cerpen ‘Cinta Melara’ (Majalah Dunia Melayu). namun cerpen Melayu pada peringkat awal telah membuka jalan ke arah pertumbuhan yang lebih menyakinkan terutama dalam tahun-tahun 30an sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua. 2. Aspek sejarah – faktor perkembangan. ‘Pengaruh Wang’ (Majalah Malaya). 3.  Cerpen-cerpen lain ‘Tipuan yang Hendak Mengenyangkan Perut dan Menghilangkan Dahaga’ (Majalah Pengasuh. walaupun masih banyak kelemahan dari segi struktur.  Tema dan persoalan lain adalah tentang sikap. Cerpen tahun 1970an 4. Yang benarbenar dipersoalkan ialah isu kahwin paksa iaitu kesengsaraan yang dihadapi oleh isteri-isteri akibat kahwin paksa.  Cerpen ‘Anak Dara Tak Mahu Bersunting. Tokoh / penulis novel dan cerpen . menanamkan kesedaran ugama dan sebagainya. Pokok-pokok persoalan yang mendapat tempat utama adalah kepintaran dan humor manusia tertentu. 1929. serta kebebasan sosial dan ekonomi.  Secara keseluruhan boleh dikatakan . Kedua-dua cerpen ini melambangkan kebodohan sesetengah orang mendatangkan keuntungan kepada orang lain.S. 1927). Cer pen zaman Jepun 1942-45 pengaruh dan aspek lain Cerpen Menjelang Tahun 1950an dan tahun 50an 2. seperti mencuba membentuk moral. Penghasilan cerpen ini dapat dilakukan disebabkan oleh pertumbuhan akhbar dan majalah yang giat di sekitar awal abad ke-20.  Teknik penyampaian cerpen-cerpen peringkat awal ini baru mencapai tahap cerita pengajaran atau didaktik.