P. 1
02 - Kesusasteraan Melayu - Novel Dan Cerpen

02 - Kesusasteraan Melayu - Novel Dan Cerpen

|Views: 31|Likes:
Publicado porNana Kawaii
Kesusasteraan Melayu Novel & Cerpen
Kesusasteraan Melayu Novel & Cerpen

More info:

Published by: Nana Kawaii on Mar 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/07/2013

pdf

text

original

1 azimahsamah@yahoo.

com Kesusasteraan Melayu Prosa Moden Novel  Kesusasteraan Melayu mengalami perubahan yang besar pada tahun 1838 setelah terbitnya Kisah Pelayaran Abdullah yang mengisahkan pelayarannya dari Singapura ke Kelantan. Dalam buku tersebut, terdapat perubahan dan pembaharuan yang ditunjukkan oleh Munsyi Abdullah. Perubahan yang dibawa jelas menyimpang dari tradisi sastera sebelumnya.  Paparan pengarang dalam karya tersebut berdasarkan penelitian dan pengamatan pengarang dalam pelayaran dan lawatannya ke Pahang, Terengganu dan Kelantan. Ia adalah paparan realistik yang berjejak di bumi nyata.  Kandungan yang tersirat adalah pandangan, nasihat dan terguran yang bersifat membina dan maju. Teguran yang diberi secara terbuka, terus terang dan lantang. Ini bertentangan dengan budaya Melayu yang lazimnya tidak bersifat terbuka. Gaya penulisan jelas berbeza dengan penulis sezaman dengannya.  Abdullah membawa pembaharuan dari segi isi kandungan penceritaan serta penggunaan bahasa. Antaranya:  Menggunakan bahasa sehari-hari  Menggunakan kata ganti nama aku atau ku, tidak lagi sebagai hamba, patik, hamba yang daif, pencerita dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi pembaharuan penulisan Munsyi Abdullah Latar belakang alam persekitaran Abdullah yang dilahirkan dalam keluarga agak berada dan terpelajar di Melaka mempengaruhi penulisannya. Sebahagia besar usianya dihabiskan di Singapura, sebuah kota yang sudah terpisah daripada tradisi dan adat resam Melayu jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain. Kota Singapura banyak terdedah kepada kesankesan pertembungan di antara kebudayaan Timur dengan kebudayaan Barat. Novel Titik Awal Perkembangan Novel Dalam masa 25 tahun pertama abad ke 20, perkembangan kesusasteraan Melayu lebih merupakan lanjutan perkembangan yang berlaku sebelumnya. Perkembangan yang menarik dalam tempoh tersebut lahirnya beberapa buah akhbar dan majalah. Antaranya ialah: Suratkhabar     Lingkungan Bulan – 1900 Taman pengetahuan – 1904 Utusan Melayu – 1908 Lembaga Melayu – 1914

 Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi di lahirkan di Kampung Hulu Melaka pada tahun 1867. cinta sejati seorang gadis kepada temannya. Ayahnya membawa ia merantau ke Pulau Penyengat di Riau semasa usia beliau baru 14 tahun. iaitu Raja Ali Al-Haji. Beliau pulang dalam tahun 1895 dan jawatan pertamanya sebagai peguam di mahkamah syariah di Melaka dan kemudian di Johor. Pada pengarang. Sepulangnya ke tanahair. seperti mana yang dipersetujui umum diperkenalkan Syed Syeikh Al-Hadi melalui novel saduran Hikayat Faridah Hanum.  Pada dasarnya tema percintaan yang ditonjolkan oleh pengarang. . ia telah diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Ali Kenala dari istana Riau. Jelasnya ibu bapa haruslah meberikan kebebasan memilih pasangan hidup kepada anak-anak gadis mereka untuk menjamin kebahagian. wira dan wirawati iaitu watak utama adalah tokoh-tokoh yang tidak ada cacat celanya. Sewaktu kerajaan Riau masih kuat. bahasa Melayu dan bahasa Arab. seorang reformis Islam yang terkemuka.  Syed Syeikh sempat melawat Mesir bersama-sama dengan putera-putera dan adinda Sultan Riau. Di Riau beliau berguru kepada seorang ulama dan pengarang terkenal. Terdapat pertentangan berlaku di antara watak baik dengan watak jahat. Hal inilah yang digarap dalam watak utama novel ini. Hal-hal yang dipelajari ialah ugama Islam. Selain itu ada pula golongan berpendidikan ugama yang berkesempatan belajar di Mesir. Faridah Hanum. sesuai dengan prinsip ugama Islam yang suci.  Alam novel Melayu moden. Di Kahirah beliau sempat berguru kepada Syekh Muhammad Abduh (1894-1905). watak yang begitu ideal. 1905 – Malay College Kuala Kangsar. tertubuhnya dua institusi.2 Majalah  Al-Imam – 1906  Neraca – 1911  Al Hidayat .1929  Dalam tempoh di atas. Penentangan terhadap pengaruh Barat dipelopori dan disuarakan oleh golongan berpendidikan agama dan Melayu. Tujuannya untuk melahirkan pentadbir-pentadbir Melayu daripada golongan bangsawan.1923  Majalah Guru – 1924  Majalah Malaya – 1926  Semangat Islam . romantis dan tokoh yang mempunyai cita-cita tinggi. Pendidikan awal beliau ialah Sekolah Melayu Straits Settlements dan kemudian belajar ugama di Terengganu. Pengarang kelihatan mempertahankan perkahwinan suka sama suka di atara teruna dan dara. beliau telah melengkapkan dirinya dengan halhal yang berhubung dengan ugama Islam dan bahasa Arah. Hikayat ini diterbitkan dalam dua jilid pada tahun 1925-26. 1922 – ditubuhkan Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim yang melahirkan guru-guru Melayu yang terlatih. Tema novel ini berkisar pada soal percintaan yang suci.

Timur Tengah. 3. Semalam di Pulau Pinang atau Keculin Datuk 11. Apa Sudah Jadi 8. yang memberikan kesempatan kepadanya belajar bahasa Inggeris secara sambilan. Tahap Kedua Perkembangan Novel Melayu (1930-42) Novel Menjelang Tahun 1950-an dan novel dalam tahun 1950-an Perkembangan novel tahun 1960-an Novel tahun 1970-an Pengaruh Indonesia – Balai Pustaka Perkembangan Cerpen Peringkat Awal  Penulisan cerpen atau cerita pendek bermula pada tahun 1920an. Dalam tahun 1925. 2. Senarai Karya 1. Ahmad Rasyid membantu menterjemahkan cerita mata-mata gelap Siri Rokambul. yang diberi judul ‘Cetera Raja Harun Al-Rasyid’ dituruti kemudian oleh cerpen ‘Kemajuan Rekaan Dunia’ yang disiarkan dalam dua siri pada keluaran 15 November hingga 1 Disember 1921. 5. Iakah Salmah – 1928 3. hampir keseluruhan cerpen yang disiarkan itu mengambil latar luar negeri seperti negeri Inggeris. 4. Siapa Jahat atau Dato Cencano . Pulau Pinang pada tahun 1889. Sumatera. Rahmah bt Abdullah – 1934 7. Majalah Guru diterbitkan dan turut menyediakan ruangan cerpen.  Pengasuh dalam keluaran 3 Oktober 1921 telah menyiarkan cerpen secara bersiri. kemudian kerani sambilan kepada saudagar Mohammad Som. Pada peringkat awal ini. Semasa bekerja dengan Syed Syekh Al-Hadi. Perangkap Hitam – 1931 6. ruangan ini menyiarkan 25 buah cerpen. . Siapakah Jodohnya? Assignment /Short notes (7 orang) 1. Godaan yang Dahsyat 9. Ahmad Rasyid mula-mula bekerja sebagai pembantu Syekh Haji. Kawan Benar – 1927 2.1930 5. Beliau juga pernah menjadi jurukira. Ruangan dalam majalah ini menyediakan ruang khusus untuk cerpen. iaitu apabila majalah Pengasuh menyiarkan cerpen ‘Kecelakaan Pemalas” ciptaan Nor bin Ibrahim (Madrasi). Dua belas Kali Sengsara – 1929 4. Ukur Baju di Badan Sendiri 10. anggota redaksi akhbar Bahtera dan menulis novel.3 Ahmad bin Muhammad Rasyid Talu Beliau dilahirkan di Lumut Lane.  Akhbar-akhbar lain yang menyediakan ruangan cerpen adalah Panduan Guru yang mula diterbitkan dalam bulan Julai 1922. Cina dan Indonesia. Keluarganya berasal dari Talu Minangkabau. Antara 4 Februari 1920 hingga 10 November 1923.

 Teknik penyampaian cerpen-cerpen peringkat awal ini baru mencapai tahap cerita pengajaran atau didaktik. menanamkan kesedaran ugama dan sebagainya. pengajaran moral.  Cerpen ‘Anak Dara Tak Mahu Bersunting. yang tersiar dalam majalah Dunia Melayu. namun cerpen Melayu pada peringkat awal telah membuka jalan ke arah pertumbuhan yang lebih menyakinkan terutama dalam tahun-tahun 30an sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.  Tema dan persoalan lain adalah tentang sikap. serta kebebasan sosial dan ekonomi. Cerpen tahun 1970an 4. Tak Mahu Bersanding’ karya Ch. mengemukakan persoalan yang hampir sama iaitu perihal golongan terpelajar yang hendak merombak sistem lama yang ketat itu. pada keseluruhannya cerpen-cerpen tahun dua puluhan tidaklah mengungkapkan persoalan yang meluas. Persoalan ini ditimbulkan dalam cerpen ‘Cinta Melara’ (Majalah Dunia Melayu).  Secara keseluruhan boleh dikatakan . ‘Pengaruh Wang’ (Majalah Malaya). walaupun masih banyak kelemahan dari segi struktur. seperti mencuba membentuk moral.S. Kedua-dua cerpen ini melambangkan kebodohan sesetengah orang mendatangkan keuntungan kepada orang lain. 3. Yang benarbenar dipersoalkan ialah isu kahwin paksa iaitu kesengsaraan yang dihadapi oleh isteri-isteri akibat kahwin paksa. Tajuk-tajuk novel / cerpen – tahun Cerpen tahun 1960an 3. 4.  Cerpen-cerpen lain ‘Tipuan yang Hendak Mengenyangkan Perut dan Menghilangkan Dahaga’ (Majalah Pengasuh. 1929. Ia kelihatan khutbah. Cer pen zaman Jepun 1942-45 pengaruh dan aspek lain Cerpen Menjelang Tahun 1950an dan tahun 50an 2. Tema dan persoalan. Tokoh / penulis novel dan cerpen . Cerpen ini mengisahkan orang-orang Melayu yang memboroskan wang terhadap perkara-perkara yang tidak berfaedah sepenti mengadakan kenduri kahwin besar-besaran. Assignment /Short notes (5 orang) 1. Dari segi tema. Ianya tergarap dalam cerpen ‘Seorang Ahli Perkebunan dengan Anak-anaknya (Majalah Masa. 1927).  Persoalan lain yang menarik perhatian penulis ialah isu perkahwinan. 5. 2. 1921) karya Ismail Sulaiman mengandungi unsur-unsur lucu yang sungguh menggelikan hati. Pokok-pokok persoalan yang mendapat tempat utama adalah kepintaran dan humor manusia tertentu. Penghasilan cerpen ini dapat dilakukan disebabkan oleh pertumbuhan akhbar dan majalah yang giat di sekitar awal abad ke-20. Kandungan short assignment Perkembangan cerpen 1930-41 1. Aspek sejarah – faktor perkembangan. Ia terlalau menekan tujuan pengajaran. 1921) dan ‘Menganggukkan Kepala kerana Penyakit’ (Pengasuh.4 Tema dan Persoalan  Cerpen yang benar-benar melahirkan latar setempat timbul dalam Majalah Guru.

You're Reading a Free Preview

Descarga
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->