1 azimahsamah@yahoo.

com Kesusasteraan Melayu Prosa Moden Novel  Kesusasteraan Melayu mengalami perubahan yang besar pada tahun 1838 setelah terbitnya Kisah Pelayaran Abdullah yang mengisahkan pelayarannya dari Singapura ke Kelantan. Dalam buku tersebut, terdapat perubahan dan pembaharuan yang ditunjukkan oleh Munsyi Abdullah. Perubahan yang dibawa jelas menyimpang dari tradisi sastera sebelumnya.  Paparan pengarang dalam karya tersebut berdasarkan penelitian dan pengamatan pengarang dalam pelayaran dan lawatannya ke Pahang, Terengganu dan Kelantan. Ia adalah paparan realistik yang berjejak di bumi nyata.  Kandungan yang tersirat adalah pandangan, nasihat dan terguran yang bersifat membina dan maju. Teguran yang diberi secara terbuka, terus terang dan lantang. Ini bertentangan dengan budaya Melayu yang lazimnya tidak bersifat terbuka. Gaya penulisan jelas berbeza dengan penulis sezaman dengannya.  Abdullah membawa pembaharuan dari segi isi kandungan penceritaan serta penggunaan bahasa. Antaranya:  Menggunakan bahasa sehari-hari  Menggunakan kata ganti nama aku atau ku, tidak lagi sebagai hamba, patik, hamba yang daif, pencerita dan sebagainya. Faktor yang mempengaruhi pembaharuan penulisan Munsyi Abdullah Latar belakang alam persekitaran Abdullah yang dilahirkan dalam keluarga agak berada dan terpelajar di Melaka mempengaruhi penulisannya. Sebahagia besar usianya dihabiskan di Singapura, sebuah kota yang sudah terpisah daripada tradisi dan adat resam Melayu jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain. Kota Singapura banyak terdedah kepada kesankesan pertembungan di antara kebudayaan Timur dengan kebudayaan Barat. Novel Titik Awal Perkembangan Novel Dalam masa 25 tahun pertama abad ke 20, perkembangan kesusasteraan Melayu lebih merupakan lanjutan perkembangan yang berlaku sebelumnya. Perkembangan yang menarik dalam tempoh tersebut lahirnya beberapa buah akhbar dan majalah. Antaranya ialah: Suratkhabar     Lingkungan Bulan – 1900 Taman pengetahuan – 1904 Utusan Melayu – 1908 Lembaga Melayu – 1914

 Pada dasarnya tema percintaan yang ditonjolkan oleh pengarang. cinta sejati seorang gadis kepada temannya. Beliau pulang dalam tahun 1895 dan jawatan pertamanya sebagai peguam di mahkamah syariah di Melaka dan kemudian di Johor. Jelasnya ibu bapa haruslah meberikan kebebasan memilih pasangan hidup kepada anak-anak gadis mereka untuk menjamin kebahagian. Selain itu ada pula golongan berpendidikan ugama yang berkesempatan belajar di Mesir. wira dan wirawati iaitu watak utama adalah tokoh-tokoh yang tidak ada cacat celanya. Pendidikan awal beliau ialah Sekolah Melayu Straits Settlements dan kemudian belajar ugama di Terengganu. 1922 – ditubuhkan Maktab Perguruan Sultan Idris Tanjung Malim yang melahirkan guru-guru Melayu yang terlatih. Tema novel ini berkisar pada soal percintaan yang suci.1929  Dalam tempoh di atas. tertubuhnya dua institusi. Hal inilah yang digarap dalam watak utama novel ini. 1905 – Malay College Kuala Kangsar. Pada pengarang. Sepulangnya ke tanahair. iaitu Raja Ali Al-Haji. beliau telah melengkapkan dirinya dengan halhal yang berhubung dengan ugama Islam dan bahasa Arah. sesuai dengan prinsip ugama Islam yang suci.1923  Majalah Guru – 1924  Majalah Malaya – 1926  Semangat Islam . seorang reformis Islam yang terkemuka.  Syed Syeikh bin Ahmad Al-Hadi di lahirkan di Kampung Hulu Melaka pada tahun 1867. Di Riau beliau berguru kepada seorang ulama dan pengarang terkenal. Sewaktu kerajaan Riau masih kuat. . ia telah diambil sebagai anak angkat oleh Tengku Ali Kenala dari istana Riau. Terdapat pertentangan berlaku di antara watak baik dengan watak jahat. Pengarang kelihatan mempertahankan perkahwinan suka sama suka di atara teruna dan dara. Tujuannya untuk melahirkan pentadbir-pentadbir Melayu daripada golongan bangsawan.  Alam novel Melayu moden. Ayahnya membawa ia merantau ke Pulau Penyengat di Riau semasa usia beliau baru 14 tahun. romantis dan tokoh yang mempunyai cita-cita tinggi. watak yang begitu ideal. bahasa Melayu dan bahasa Arab. Penentangan terhadap pengaruh Barat dipelopori dan disuarakan oleh golongan berpendidikan agama dan Melayu. Di Kahirah beliau sempat berguru kepada Syekh Muhammad Abduh (1894-1905). seperti mana yang dipersetujui umum diperkenalkan Syed Syeikh Al-Hadi melalui novel saduran Hikayat Faridah Hanum.  Syed Syeikh sempat melawat Mesir bersama-sama dengan putera-putera dan adinda Sultan Riau. Hal-hal yang dipelajari ialah ugama Islam. Faridah Hanum.2 Majalah  Al-Imam – 1906  Neraca – 1911  Al Hidayat . Hikayat ini diterbitkan dalam dua jilid pada tahun 1925-26.

 Akhbar-akhbar lain yang menyediakan ruangan cerpen adalah Panduan Guru yang mula diterbitkan dalam bulan Julai 1922.1930 5. Antara 4 Februari 1920 hingga 10 November 1923. 2. yang memberikan kesempatan kepadanya belajar bahasa Inggeris secara sambilan. Perangkap Hitam – 1931 6. Majalah Guru diterbitkan dan turut menyediakan ruangan cerpen. yang diberi judul ‘Cetera Raja Harun Al-Rasyid’ dituruti kemudian oleh cerpen ‘Kemajuan Rekaan Dunia’ yang disiarkan dalam dua siri pada keluaran 15 November hingga 1 Disember 1921. Rahmah bt Abdullah – 1934 7. Keluarganya berasal dari Talu Minangkabau. Timur Tengah. Dalam tahun 1925. iaitu apabila majalah Pengasuh menyiarkan cerpen ‘Kecelakaan Pemalas” ciptaan Nor bin Ibrahim (Madrasi). Semalam di Pulau Pinang atau Keculin Datuk 11. kemudian kerani sambilan kepada saudagar Mohammad Som. Dua belas Kali Sengsara – 1929 4. anggota redaksi akhbar Bahtera dan menulis novel. 3. Pulau Pinang pada tahun 1889. Ruangan dalam majalah ini menyediakan ruang khusus untuk cerpen. ruangan ini menyiarkan 25 buah cerpen.3 Ahmad bin Muhammad Rasyid Talu Beliau dilahirkan di Lumut Lane. Beliau juga pernah menjadi jurukira. . Semasa bekerja dengan Syed Syekh Al-Hadi. Sumatera. Iakah Salmah – 1928 3. Kawan Benar – 1927 2. Siapa Jahat atau Dato Cencano . 4. hampir keseluruhan cerpen yang disiarkan itu mengambil latar luar negeri seperti negeri Inggeris.  Pengasuh dalam keluaran 3 Oktober 1921 telah menyiarkan cerpen secara bersiri. Godaan yang Dahsyat 9. Ahmad Rasyid membantu menterjemahkan cerita mata-mata gelap Siri Rokambul. Tahap Kedua Perkembangan Novel Melayu (1930-42) Novel Menjelang Tahun 1950-an dan novel dalam tahun 1950-an Perkembangan novel tahun 1960-an Novel tahun 1970-an Pengaruh Indonesia – Balai Pustaka Perkembangan Cerpen Peringkat Awal  Penulisan cerpen atau cerita pendek bermula pada tahun 1920an. Cina dan Indonesia. Ukur Baju di Badan Sendiri 10. Ahmad Rasyid mula-mula bekerja sebagai pembantu Syekh Haji. Apa Sudah Jadi 8. Siapakah Jodohnya? Assignment /Short notes (7 orang) 1. Senarai Karya 1. 5. Pada peringkat awal ini.

mengemukakan persoalan yang hampir sama iaitu perihal golongan terpelajar yang hendak merombak sistem lama yang ketat itu. Assignment /Short notes (5 orang) 1. pada keseluruhannya cerpen-cerpen tahun dua puluhan tidaklah mengungkapkan persoalan yang meluas. Cerpen tahun 1970an 4.  Cerpen ‘Anak Dara Tak Mahu Bersunting.S. walaupun masih banyak kelemahan dari segi struktur. serta kebebasan sosial dan ekonomi. 3.  Persoalan lain yang menarik perhatian penulis ialah isu perkahwinan. Kandungan short assignment Perkembangan cerpen 1930-41 1. Kedua-dua cerpen ini melambangkan kebodohan sesetengah orang mendatangkan keuntungan kepada orang lain. Ia kelihatan khutbah. seperti mencuba membentuk moral.  Teknik penyampaian cerpen-cerpen peringkat awal ini baru mencapai tahap cerita pengajaran atau didaktik. namun cerpen Melayu pada peringkat awal telah membuka jalan ke arah pertumbuhan yang lebih menyakinkan terutama dalam tahun-tahun 30an sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua.  Tema dan persoalan lain adalah tentang sikap. Persoalan ini ditimbulkan dalam cerpen ‘Cinta Melara’ (Majalah Dunia Melayu). Pokok-pokok persoalan yang mendapat tempat utama adalah kepintaran dan humor manusia tertentu.  Secara keseluruhan boleh dikatakan . Cer pen zaman Jepun 1942-45 pengaruh dan aspek lain Cerpen Menjelang Tahun 1950an dan tahun 50an 2. Ianya tergarap dalam cerpen ‘Seorang Ahli Perkebunan dengan Anak-anaknya (Majalah Masa. 1921) dan ‘Menganggukkan Kepala kerana Penyakit’ (Pengasuh.  Cerpen-cerpen lain ‘Tipuan yang Hendak Mengenyangkan Perut dan Menghilangkan Dahaga’ (Majalah Pengasuh. Cerpen ini mengisahkan orang-orang Melayu yang memboroskan wang terhadap perkara-perkara yang tidak berfaedah sepenti mengadakan kenduri kahwin besar-besaran. Tokoh / penulis novel dan cerpen . 4. menanamkan kesedaran ugama dan sebagainya. 1929.4 Tema dan Persoalan  Cerpen yang benar-benar melahirkan latar setempat timbul dalam Majalah Guru. Penghasilan cerpen ini dapat dilakukan disebabkan oleh pertumbuhan akhbar dan majalah yang giat di sekitar awal abad ke-20. 5. Tema dan persoalan. 2. Tak Mahu Bersanding’ karya Ch. Aspek sejarah – faktor perkembangan. Dari segi tema. 1927). ‘Pengaruh Wang’ (Majalah Malaya). 1921) karya Ismail Sulaiman mengandungi unsur-unsur lucu yang sungguh menggelikan hati. yang tersiar dalam majalah Dunia Melayu. pengajaran moral. Yang benarbenar dipersoalkan ialah isu kahwin paksa iaitu kesengsaraan yang dihadapi oleh isteri-isteri akibat kahwin paksa. Ia terlalau menekan tujuan pengajaran. Tajuk-tajuk novel / cerpen – tahun Cerpen tahun 1960an 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful