Está en la página 1de 4

Zeus/GameOver Magyarorszgon

gy ltszik kishaznkat is megtalltk a trjai programokkal pnzt keres hackerek. A Zeus GameOver-knt is ismert legutbbi varinsa, megannyi nemzetkzi bankintzmny kztt, t hazai bankot is clba vesz: Otpbank.hu Erstebank.hu Budapestbank.hu Raiffeisen.hu Unicreditbank.hu

Egy ezzel a trjaival fertztt szmtgpen, a trjai elrejti a bank kezdlapjrl a figyelmeztet felhvsokat. Az albbi kpeken lthatunk erre egy pldt, ahol az OTP Bank rintetlen, bejelentkez oldala fogad minket, mg a msodik kpen lthatjuk ugyanazt a kezdlapot, de immr a trjai program ltal megtiszttott vltozatot, figyelmeztet felhvsok nlkl. Az els kp egy vrusmentes szmtgpen kszlt, mg a msodik egy Zeus/GameOver varinssal megfertztt szmtgpen.

1. Kp: Kezdlap egy normlis esetben

2. Kp: Kezdlap fertztt szmtgpen Azonban a trjai itt nem ll meg, bejelentkezs utn arra kri a felhasznlt, hogy legyen trelemmel, mg ekzben a httrben tranzakcit indt el, majd figyelem elterelsknt egy hamis hibazenetet jelent meg, miszerint a rendszer jelenleg pp nem zemel.

3. Kp: A trjai vrakozsra int

4. Kp: l-hibazenet A trjai programkdjban fellelhetek olyan programsorok, amelyek arra engednek kvetkeztetni, hogy amennyiben a tranzakcit SMS-ben kapott kddal szksges megersteni, a trjai ezt a bizonyos kdot valamilyen rggyel bekri a felhasznltl.

5. Kp: Hivatkozs SMS zenetre Kisebb gpelsi hibktl eltekintve, gy tnik, hogy a trjai szpen beszli a magyart, s nem a korbbi adathalsz spam-es e-maileknl megszokott Google fordtt hasznltk.

Valsznsthet, hogy professzionlis fizets segtsget vettek ignybe az erre kialakult hacker frumokon. rdekessg kppen mg, az Erste bank esetben a magyar mellett, angol s nmet nyelven is kpes becsapni a felhasznlkat, a weboldal belltsaitl fggen.

6. Kp: Erste hrom nyelv Cikk szerzje: Ggny Jzsef Vrusanalizl/Cyber-security szakrt 2013.01.23

También podría gustarte