Está en la página 1de 21

ACTIVITI RESPONSABILE SOCIAL

Responsabilitate social
Activitatea responsabil social privete asigurarea succesului economic al unei societi comerciale prin includerea unor considerente sociale i ecologice n activitile acesteia. Se consider, de asemenea, c responsabilitatea social poate fi privit ca un principiu etic fundamental care exprim fa de cine i pentru ce este responsabil o societate comercial, prin prisma sistemului etic acceptat i promovat de aceasta. n aceast viziune responsabilitatea social presupune: respectarea legilor, respectarea prevederilor contractuale - pornind de la premisa c contractul este legea prilor care se oblig s l respecte onestitate, dar i luarea n considerare a dezideratelor diferitelor grupuri interesate n existena i funcionarea unei societi comerciale.

1.1.Responsabilitatea etic Responsabilitile etice oblig societtile comerciale s fac ceea ce este just, corect i echitabil chiar dac nu sunt silite s procedeze astfel de actele normative existente. 1.2.Responsabilitatea legal Responsabilitatea legal a societtii comerciale solicit ca afacerile s se supun legilor i s respecte "regulile jocului". n majoritatea cazurilor, legile codific vederile i convingerile morale ale societii, astfel nct respectarea lor este o condiie necesar a oricrei reflecii ulterioare privind responsabilitile sociale ale unei societti comerciale.

Responsabilitatea economic Societtile comerciale au variate grupuri socioprofesionale, numite stakeholders, grupuri ce cuprind: acionarii care pretind un ctig rezonabil pentru investiiile lor,angajaii care doresc slujbe sigure i bine pltite, clienii care cer produse de bun calitate la preuri accesibile. Prima responsabilitate a unei afaceri este considerat aceea de a fi o unitate economic funcional i de a se menine pe pia. Primul strat al responsabilitii sociale a societtii comerciale reprezint baza celorlalte tipuri de responsabiliti, pe care le susine i le face posibile. De aceea satisfacerea responsabilitilor economice este pretins (chiar solicitat imperativ) tuturor societtilor comerciale.

1.4 Responsabilitatea filantropic n vrful piramidei, cel de-al patrulea nivel al responsabilitii sociale a societtii comerciale cuprinde aciunile filantropice. Cuvntul grecesc "filantropie" nseamn literal "iubirea de oameni". Utilizarea acestui termen n contextul mediului de afaceri are n vedere toate acele situaii n care societatea comercial are libertatea de a decide, fr nici o constrngere exterioar, s se implice n aciuni ce vizeaz mbuntirea calitii vieii angajailor, a comunitilor locale i n ultim instan, a societii n ansamblu. Acest nivel de responsabilitate social cuprinde o mare varietate de iniiative: -donaii caritabile, -construcia unor faciliti recreative pentru salariai i familiile lor, -sprijinul acordat colilor locale, -sponsorizarea unor evenimente artistice sau sportive etc.

Istoric ALEXANDRION GRUP


Grupul Alexandrion a intrat pe piaa romaneasc din anul 1994, compania fiind cunoscut, in special, pe piaa bauturilor alcoolice. Astazi, Alexandrion Grup are o prezena activ la nivel local si internaional, cu uniti de producie in Romania si Grecia, precum si filiale in Ucraina, Germania, Brazilia si China. Portofoliul sau include toate categoriile de produse de pe piaa buturilor alcoolice: brandy, whisky, vodka, gin, lichioruri, digestive, vermut, grappa, sambuca, bauturi tradiionale greceti (ouzo, tsikoudia) si tequila. Datorit succesului de care s-a bucurat pe piaa bauturilor alcoolice, Alexandrion Grup este astazi prezent in mai multe sectoare economice, precum: piaa materialelor de construcii, piaa reciclarii, produciei si comercializarii hrtiei si domeniul imobiliar. In 2002, Alexandrion Group a fost declarat de Camera Romana de Comert Compania Nationala de Top la categoria Bauturi alcoolice si tigari. In martie 2008, compania a adus 3 medalii de aur pentru Romania, participand la a XIV-a ediie a competiiei internaionale Vinalies Internationales in Frana.

Despre ALEXANDRION GRUP


Urmare a peste 10 ani de activiti umanitare desfaurate de firmele din cadrul grupului Alexandrion, in 2003 a aparut FUNDATIA ALEXANDRION GRUP, organism nonguvernamental specializat, care a preluat si continu programele de responsabilitate social, oferind sprijin comunitii in rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunt, in numele grupului. Copilul a fost si ramane in centrul ateniei fie ca provine dintr-o familie aflat in dificultate sau se afl in grija statului, fie ca e bolnav sau are un handicap, fie ca e talentat sau are rezultate scolare deosebite. A ajutat copii cu diferite probleme medicale care necesitau intervenii si tratament in strainatate, a oferit burse scolare si organizam in fiecare var, incepand cu 2005, o tabar in Grecia pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naionale si internaionale de la Colegiul Naional "Mihai Viteazul" din Bucureti.

O parte din proiectele au vizat susinerea a diferite centre de plasament i organizaii nonguvernamentale din toat ara prin oferirea de materiale pentru reamenajare si dotare. A oferit produse si a finanat programe educative organizate de acetia (ex: Centrul de plasament "Negru Voda" Galati, Direcia de Protecie a Copilului Iasi, Adapost de zi si de noapte pentru copii strzii Timisoara, Complexul de servicii comunitare "Prichindelul" Sibiu, Hospice "Casa Sperantei" Brasov, Fundatia "Children in Distress" Pitesti, Crucea Rosie Brasov, Administraia Serviciilor Sociale Ploiesti, Asociatia "Pas Alternativ" Brasov, Fundatia "Holt Romania" Iasi, Salvati Copiii, Complexul de servicii pentru persoane vrstince Mislea si Liliesti etc). Exist proiecte care privesc refacerea unor biserici, amenajarea si dotarea unor spitale sau secii de pediatrie (ex: Spitalul Budimex, Pediatrie II Cluj, Serviciul de Ambulana Constanta etc.). Spitalului Municipal Bucuresti i-au fost donate trei masini de teren pentru a fi transformate in masini de intervenie in regim de urgen.

A desfasurat o campanie de prevenire a consumului de alcool la volan in 2004, iar in decembrie 2005 una de prevenire a accidentelor la copii, datorate utilizrii artificiilor si petardelor ambele campanii fiind realizate impreuna cu Ministerul de Interne. Si-au propus sa fie intotdeauna alturi de cei aflai in situaii disperate, astfel in decembrie 2003 a trimis ajutoare in Iran unde, ca urmare a unui puternic cutremur, peste 30.000 de oameni au murit i multe persoane au ramas fr adapost. In mai 2005 a venit in sprijinul sinistrailor din Banat, iar in toamna aceluiai an a participat la programul "Vedete pentru Sinistrati." Anul 2007 a adus o schimbare de strategie in ceea ce privete activitatea desfurat de Fundaia Alexandrion Grup; astfel devin prioritare continuarea proiectelor cu tradiiesi dezvoltarea unor proiecte proprii precum programul ecologic "Gndeste. Recicleaz!".

Filozofia companiei
Alexandrion Grup a pstrat mereu o legatur strns cu diversele aspecte ale vieii sociale romaneti, propunandu-i s fie aproape de oameni si de problemele lor. In acest scop, s-a implicat in proiecte care au avut drept rezultat o imbuntire a calitii vieii. Un principiu pe care Alexandrion il preuiete foarte mult i pe care dorete s-l promoveze este responsabilitatea social, inteleas prin prisma implicrii in dezvoltarea comunitatii in care este desfsurat activitatea, investind in viitorul ei si in bunstarea cetaenilor. Nondas Magoulas - Director General, Alexandrion Grup

Proiecte ALEXANDRION GRUP


AMBU Asistenta Medicala Bazala de Urgenta. - A colaborat cu Spitalul Universitar Bucureti - Au donat 3 masini de teren cu dotari ultramoderne pentru interveni n marile aglomerari urbane, drumuri naionale si autostrzi, pentru marile spectacole n aer liber, mitinguri, aciuni sportive sau accidente - Prin sistemul A.M.B.U. nu se transport pacieni, ci se ofer direct primul ajutor medical de specialitate i se stabilizeaz pacientul la locul accidentului. Serviciul este dotat cu echipamentul complet care se regsete pe ambulane, pentru reanimare, anestezie, resuscitare sau terapie intensiv de tip C; foloseste tehnologie i soluii de ultim or, astfel nct, pentru localizarea att a apelantului din teren, ct i a unitii mobile pentru urmrirea i coordonarea misiunii din cadrul dispeceratului, este utilizat sistemul dual GPS.

ALEXANDRION susine performana Proiectul a fost desfasurat pe durata a 3 ani de zile ncepand din 2005 si a avut atentia ndreptata spre Colegiul National Mihai Eminescu din Bucuresti fiind unu dintre cele mai bune licee din ara . Astfel din septrembrie 2006, 16 elevi din acest liceu au fost invitai alaturi de 2 cadre didactice s petreaca un sejur de 10 zile in Grecia . A fost un mod placut, relaxant si distractiv, prin care Fundatia Alexandrion Grup a ales sa-i recompenseze pe acesti elevi deosebiti si pe cadrele didactice care i ndrum. i n anul urmator aceast activitate a fost repetat cu ajutorul Fundaiei Alexandrion Grup

Si tu poi dota biblioteca scolii tale. Reci Durata: Proiectul a avut o durat nedeterminat si sperau ca activitile incluse s poat fi promovate o perioada cat mai lunga. Pentru aceasta a fost necesar o monitorizare cat mai atent a activitailor desfsurate si a rezultatelor obinute. Obiective specifice: Diminuarea cantitii de deeuri reciclabile aruncate la groapa de gunoi Contientizarea populaiei n ce privete rolul pe care l are fiecare individ n diminuarea deeurilor. Transformarea scolilor n centre de diseminare a informaiei n ceea ce privete reciclarea, in general, si reciclarea hrtiei, n particular Educarea ecologica a celor implicati direct n campanie (elevii si profesorii) si, indirect, a comunitailor locale din care acetia fac parte, cu privire la necesitatea reciclarii Dotarea bibliotecilor scolare prin nnoirea fondului de carte scolar

Studiu de caz

In 2007, Fundaia Alexandrion Grup a implicat 25 de scoli din Ploiesti si judetul Ialomia ntr-un proiect de reciclare a hrtiei. In total, au fost adunate peste 20 de tone de hrtie, echivalentul a 487 de copaci. Cu banii adunaii din reciclare, s-au cumparat cari pentru scolile participante. Cauza sociala: Reciclarea este cea mai simpla modalitate de a contribui la protejarea mediului si a resurselor naturale. Din pacate, n Romania nu exist o cultura ecologic solid. Prin urmare, atitudinea romnilor faa de reciclare este una reticenta. De asemenea, numarul centrelor de reciclare din ara noastra este redus. In acest context, Fundaia Alexandrion Grup a iniiat Gndete. Recicleaz!, un proiect menit s arate ca reciclarea este un mod simplu si la ndeman de a salva natura.

Desfsurarea proiectului: "Gndete. Recicleaz! s-a desfasurat in Ploieti i n 12 comune din judeul Ialomita. Iniiatorii i-au propus s ating mai multe obiective: -diminuarea cantitaii de deeuri reciclabile aruncate la groapa de gunoi; -educarea ecologic a elevilor i a profesorilor implicai i, indirect, a comunitailor locale din care acetia fac parte; -dotarea bibliotecilor scolare prin nnoirea fondului de carte.

Promovarea proiectului nainte de a demara "Gndete. Recicleaz!, reprezentanii Alexandrion s-au ntalnit cu profesorii coordonatori de proiecte scolare din Ploieti. Ei au prezentat proiectul profesorilor, iar acetia au putut oferi feedback cu privire la oportunitatea iniiativei. Pe 3 mai 2007, a avut loc lansarea oficialp a proiectului. Aceasta a fost anuntat printr-o conferin de presa organizata la Scoal Sfanta Vineri din Ploieti. La eveniment au participat i jurnaliti din presa local. In perioada urmatoare, au fost lipite afise in scolile din Ploieti i din judeul Ialomia precum i n instituiile publice din comunitaile unde s-a desfurat proiectul. De asemenea, cu ajutorul Centras, Fundaia Alexandrion a postat in centrul orasului Ploieti doua afise de tip billboard cu mesajul "Gndete. Recicleaz!.

Reciclarea hartiei n scolile care i-au anunat participarea au fost amenajate puncte de colectare a hrtiei. Elevii au predat la scoala hrtia reciclabil, iar profesorii au inut o eviden cu numele copiilor, clasa si cantitatea de hartie predat. Alexandrion Grup i firma de reciclare Cahiro au pus la dispozitie doua maini pentru ridicarea hartiei de la scoli. Frecvena transporturilor a depins de cantitatea de hartie acumulata de fiecare scoal n parte. Acest lucru a presupus o comunicare continua cu reprezentantii scolilor. Totodata, s-a stabilit un calendar de preluare a hrtiei pentru a asigura o fluiditate a activitii de colectare. Astfel, colile au fost repartizate pe zone i zile pentru a facilita transportul hrtiei de la scoli la fabrica.. n paralel cu acest proiect, s-a derulat si o campanie intern de colectare a hartiei reciclabile, la nivelul Alexandrion Grup. Toate departamentele au fost informate de acest proiect i au fost incurajate s se alature.

Rezultatele proiectului: In urma proiectului, au fost obinute urmatoarele rezultate: - 25 de scoli s-au implicat n proiect; - au fost adunate 20,4 tone de hartie reciclabila, echivalentul a 487 de copaci; - 38.100 de copii au beneficiat de pliantele informaionale cu date despre hrtie i important reciclarii ei; - au fost achiziionate cri n valoare de 12.280 RON.

Propunere de activitate
O campanie n care ALEXANDRION GRUP s-ar putea impilca ar fi acea de reintegrare in societate a persoanelor far adapost .mpreuna cu ONG-urile cu care au mai colaborat ar putea amenaja cateva adaposturi, mai ales pe timp de iarn, n care ca se organiezeze , impreuna cu oficiul fortelor de munc din teritoriu si cateva cursuri de calificare . ALEXANDRION GRUP estimaz o cifra de afacere de 74 de milioane de euro. Din aceast sum ar putea dona un procent de 5 % ( 3.7 milioane de euro) din care s-ar putea construi adaposturi in tar si asigura hran cel putin pe timpul ieri cand din cauza temperaturilor puini oameni ai strzii supravieuiesc. n urma cursurilor de calificare organizate de Oficiul Forelor de Munca, ONG-uri, Alexandrion Grup i alte firme care doresc s se implice, persoanele care i gsesc de munca pot locui in acele adaposturi pentru a le oferi si lor un punct de plecare si un trai cat de cat mai decent.

V MULUMESC PENTRU ATENIE