Está en la página 1de 8

6

gyergyszentmikls, 2012. november 30. / 6. szm

az let PiramiSa
A HITEN S A REMNYEN TL
ESZKZK, MELYEK SEGTHETNEK A TISZTNLTSBAN,
AZ RTELEM MEGTALLSBAN

SzabadSg
tudd meg: szabad csak az, akit Sz nem butt, fny nem vakt, Se rang, se kincs nem veszteget meg, az, aki nyltan gyllhet, szerethet, a ltszatot lenzi, meg nem vja, Nincs letagadni, titkolnivalja.

Heltai Jen

FigyelmeztetS!
Kedves Olvas! Ezen kiadvny hasbjain a szokvnyostl eltr gondolatokkal tallkozhatsz, melyek felborthatjk eddigi letrended, rtkrended. pp ezrt arra szeretnlek krni, hogy ne higgy el semmit abbl, amit olvasol. Kizrlag azt fogadd el belle, amit rtelmeddel kvetni tudtl. A tbbit tedd flre egy ksbbi idpontra, hogy szksg esetn elvehesd. A kiadvny legfbb clja, hogy olvasit arra sztnzze, hogy vllaljk az egyni felelssget letkrt, mintsem, hogy msokat bzzanak meg azzal, hogy gondolkodjanak, dntsenek, cselekedjenek helyettk. Arra kvn buzdtani minden kedves olvast, hogy megtallja az rtelmet az t rint esemnyek, trtnsek mgtt, s ne ms szjban keresse a magyarzatokat, a nagy igazsgokat. Ekkpp elkerlheti, hogy megvezessk, tvtra tereljk t. Aki harcra val buzdtst vl felfedezni a sorok kztt, az flrertelmezte az zenetet. A harcot, az ellenszenvet semmilyen formban nem kvnjuk tmogatni! A szerkesztk nzetlen mdon knljk a kiadvny tartalmt az olvasknak, hlbl azokrt az ajndkcsomagokrt, melyeket k kaptak az lettl.

tudd meg: szabad csak az, kinek ajkt hazugsg nem fertzi meg, aki res jelszkat nem vist, Nem ltat, nem gr, nem hamist. Nem alkuszik meg, h becslethez, btran kimondja, mit gondol, mit rez. Nem nzi azt, hogy tetszets-e, Sem azt, kinek ki volt, s volt-e se, Nem bmul grnyedn a kutyabrre S embernek nzi azt is, aki pre. tudd meg: szabad csak az, aki Ha neve nincs is, mgis valaki, Vagy forr, vagy hideg, de sose langyos, tzet flslegesen nem harangoz, Van mindene, ha nincs is semmije, mert nem szorul r soha senkire. Nem ll szembe hzott vaskalappal, mindg kevlyen szembe nz a Nappal, Vllalja azt, amit j trsa vllal, s gyzi szvvel, gyzi vllal. Helyt megllja mindg, mindentt, tbbszr cirgat, mint ahnyszor t, de megmutatja olykor, hogy van kle... Szabad akar maradni mindrkre.

Szabadsg! ezt a megszentelt nevet Knnyelmen, ingyen ajkadra ne vedd! tudd meg: szabad csak az, aki oly htattal mondja ki, mint istennek szent nevt a j pap. Szabad csak az, kit nem rettent a holnap. nsg, veszly, kn meg nem tntort s lelki bkly tbb nem szort. Hiba rzi porkolb s lakat, az sose rab, ki llekben szabad. az akkor is, ha koldus, nincstelen, gazdag, hatalmas, mert bilincstelen. ez nem ajndk. ingyen ezt nem adjk, Hol ldozat nincs, nincs szabadsg. Ott van csupn, ahol szavt megrtve meghalni tudnak, s lni mernek rte. de nem azrt dlt rte harc, Hogy azt csinld, amit akarsz, S mindazt, mirt ms robotolt, magad javra letarold, mert szabadabb akarsz lenni msnl. a szabadsg nem perzsavsr. Nem a te rud. millik kincse az, mint a remnysg, napsugr, tavasz, mint a virg, mely ds kelyht kitrva rnti illatt a szomjaz vilgra, Hogy abbl jtestvri jusson minden szegnynek ugyanannyi jusson. mg tbb jut egynek, msnak kevesebb, Nincs mg szabadsg, get mg a seb. amg te is csak msnl szabadabb vagy, te sem vagy mg szabad, te is csak... gyva rab vagy.

FOntOs FElhvnOm A FigyElmEt, hOgy A 6. szm ciKKEi


szOrOsAn sszEFggnEK EgymssAl. hOgy A lAp utOls OldAln tAllhAt gOndOlAtOK is rtElmEt nyErjEnEK, A ciKKEK sOrrEndjnEK bEtArtst jAvAslOm!

a megrtS alaPJai
(mller Pter)

Lbnyomaid pora

a TeLjes FeLeLssg
a felelssgrl is csak nhny szban, mert korbban egy tgasabb cikkben rszletesen is be volt mutatva. a felelssg teljes megrtshez fontos tisztn rtened az ok-okozat jelentst. az olyan fogalmakrl mint a felelssg, szeretet, bke, demokrcia, s trsai olyan sokat beszlt mr az ember, hogy azok valsggal elkoptak, elvesztettk valdi jelentsket, teljesen tminsltek. a felelssg fogalma nem merl ki csupn annyiban, hogy felelsnek kell lenni mindenrt, amit teszel vagy amit mondasz. Fontos tudnod, hogy felels vagy mindenrt, amit hallasz, amit ltsz, amit brmilyen mdon tapasztalsz. ennek felismerse, mly tlse vezethet oda , hogy megrtsd: teremt ervel rendelkezel. lthatod, hogy kt ember ugyanabban az idben, ugyanabban a szituciban, ugyanazon a helyen, ugyanazon krlmnyek kztt nem tapasztalja ugyanazt. mirt van ez? egyiknek bizonyos tapasztalatokra nincs (mr) szksge, a msiknak (mg) igen. az embernek rtelmetlen olyant tapasztalnia, ami nem hordoz szmra egy felismerst, egy tantst, melyre szksge van ahhoz, hogy megrtse helyt a vilgban. ezrt van az pldul, hogy ugyanazon krlmnyek kztt az egyik teljesen elgedett, a msik meg folyton panaszkodik, az egyik boldog, a msik meg boldogtalan. Ultra-spiritulis vilgodban lmestereidtl megtanulhattad, hogy az ember teremt. az egnak (hamis n) igazi lmnyt jelent ezt hallani, ezrt nem akarod szrevenni, hogy valjban mit takar ez a kijelents, a mester meg rendszeresen elfelejti megemlteni, de lehet, hogy sem tudja, hogy az ember azon a szinten, amelyiken ezeket a sorokat olvassa, csak a tudatlansgval s a vaksgval teremt. az ember mint tudatos teremt krlbell a fehr hollval azonos gyakorisg. Teht az trtnik, hogy az ember tudatlansgval, vaksgval megteremti, gymond bevonzza azon krlmnyeket, melyekbl tanulnia kell, melyek fontos felismerseket, megrtseket hordoznak szmra. ennl fogva ezen szitucik tbbnyire knyelmetlenek, kellemetlenek, fjak. de van j is bennk: bredst hoznak. ezrt nem ajnlott ilyen helyzetekben az ellenkezs. a kellemetlen szituci teljes elfogadsa megrtshez vezethet, mely gykereiben szmolja fel a problmt. a figyelmetlensg, a vaksg nagyon ers eszkzei a tudatlan teremtsnek. Ha pldul az ember nem tanul egy balesetbl, ismtelten rsze kell legyen benne addig, amg megrti, hogy mivel idzi azt el. Ha az embernek tbbszri prblkozssal sem sikerl egy bizonyos akadlyt tugornia, nem tudja folytatni az utat, s addig emszti letenergijt flslegesen (harc), mg az elfogy, meg sz szerint kifogy a vilgbl (regeds, kimls). elrkezik egy olyan ponthoz, melyen tl jelenlegi tudsval, felkszltsgvel nincs szmra t. azokra a kellemetlen helyzetekre, akadlyokra (pldul betegsgek), melyeket mr megrtettl, nincs tbb szksg. mivel elrtk cljukat, az ok-okozat trvnye szerint rtelmetlen lenne ismtelten megjelennik az letedben. rviden: az ember felels minden jrt s rosszrt, amit tapasztal. lehet, hogy hallottad mr, hogy az embernek nem a krnyezett kell megvltoztatnia, hanem

azt mondod, ltod s azt mondod, rted. de azt, hogy mirt van, mgis jra krded. Kerestl, kutattl, s feltrtl sok csodt, de nem talltl tbbet, mint lbnyomaid port. mert szemeddel mindig a tvolt kutattad, s a clokat mindig msoknak mutattad. nem vetted szre, hogy a vletlen csodja benned van elrejtve, s nem a nagyvilgban. nem. nincs az tnak vge, csak a tkrn t kell lpni, meg kell tanulnod most nmagadra nzni. Te magad vltozz, hogy a titok rk fnye Felragyogjon benned s felbredjl vgre. Lgy a csend mestere, brd tudatod szra, s a legmerszebb lmaid vlnak valra. Kt fontos fogalmat szeretnk tisztzni, mg mieltt belevgnk az let piramisa nevet visel szabad gondolat est tmjnak kifejtsbe. Ezek az ok-okozat s a teljes felelssg. mindkett nagyon fontos eszkze annak, hogy megrtsk, hogyan is pl fel ez az gynevezett piramis. nlklk taln nincs is rtelme tovbblpni. A korbbiakban mr mindkettrl esett sz, most csak rviden teszek rluk emltst.

azt a valamit, aminek a krnyezete a tkrkpe: SaJt magt. Ha mr teljes mrtkben rted a felelssg valdi jelentst, megvan a legfontosabb eszkzd arra, hogy egy teljesebb letet lj. a felelssgrl bvebben a Szabad gondolat 4. szmban olvashatsz a 3. oldalon aHazUgSg/az letrt Vllalt telJeS FelelSSg cm alatt. arrl, hogy miknt lehet az ember tudatos, illetve tudattalan teremt, a www.szabadgondolat.wordpress.com cmen olvashatsz, a 13. heti rvid, napi gondolatok kztt.

az SziNteSgrl:
az let clja egyetlen szban: szintesg. ez lenne a piramis cscsa. Csak egy gond van vele: tl knyny kimondani, de annl sokkal nehezebb megrteni s elrni. amg nem tudod, hogy mit jelent szintnek lenni, addig nincs ahogy elrd a teljes szintesget. mindaddig, amg az ember fel nem ismeri, hogy hazugsgban l, addig nincs ahogy elinduljon az szintesg tjn. a legfontosabb az, hogy szre vegye, hogy mikor nem szinte nmagval szemben. mivel az ember neveltetsnek ksznheten akar lenni valaki, ezrt gyakran megtrtnik, hogy olyan jelzkkel, olyan gondolatokkal knyezteti nmagt, (a hamis nt, melyet divatosabb kifejezssel lve egnak neveznk), melyek sokszor valtlanok: j erklcs vagyok, szp vagyok, csinos vagyok, okos vagyok, intelligens vagyok, trsadalmi pozcimnak ksznheten rtkesebb vagyok mint msok, stb megkzdesz azrt, hogy valamifle visszaigazolst, elismervnyt is szerezz errl (pl. oklevelek). az ember nem a valsg megismersre trekszik, hanem az olyan informcik begyjtsre, melyek knyeztetik, hizlaljk az egt. (Csak rdekessgkppen mondom, hogy tbb ve tudatosan figyelek arra, hogy ne hazudjak magamnak, hogy amit mondok, azt fkpp a trgyilagossg vezrelje, s ne az a szndk, hogy a tapasztalataimbl szerzett felismersek fnyben rtkes embernek tntessem fel magam. ennek ellenre mg ma is rajta kapom magam a hazugsgon, amint valamilyen cselekedetemmel ezt a hamis nt prblom fnyezni.) Fontos ltni s kiemelni, hogy az ember mr abban a pillanatban is hazudik, amikor mst enged a felsznre, mint amit rez, vagy amire gondol. teht kt skon li az lett. egyik a bels, a gondolatok, az rzelmek skja, a msik a kls, a felsznen megjelen sznjtkok skja, mely sokszor gykeresen eltr attl, ami bent van. Ha bent nem ltez kpet mutatsz a felsznen, kintrl egy nem ltez krdsre, feltevsre kapsz vlaszt, ami szmodra hasznavehetetlen! ezrt fontos a kt letskot egyesteni! Teremtsd meg a lehetsget arra, hogy a bels rzelmek, gondolatok tisztn megjelenjenek a felsznen, hogy a rjuk rkez vlaszok is szintk, tisztk, valsak legyenek! aki ebben a pillanatban azt gondolja, hogy nem hazudik, vagy neki knny szintnek lenni, az biztos lehet benne, hogy hazudik. az ember j akar lenni, pontosabban jnak akarja hinni magt, s sokszor zsigerbl (nem tudatosan) olyan fogalmakat ismtelget, melyek valamilyen mdon a jsggal kapcsolatosak. gy pl. a szeretetrl beszlni s szeretni nem ugyanaz!
Folytats a kv. oldalon

oK-oKozaT:
annak megrtse, s tisztn ltsa, hogy vilgodban minden trtnsnek, jelensgnek megvan a maga oka. Semmi nincs ok nlkl, rtelmetlenl. Ha helyn a figyelmed, kell alzattal, lehetsged nylik felfedezni az okokat, az rtelmet minden jelensg, minden trtns mgtt. Ha az ember elsajttja a figyels mvszett, elszr olyan j s rossz dolgok, trtnsek, jelensgek vlnak szmra rthetv, vilgoss, amelyek valamikor a mltban trtntek, majd azok, amelyek a jelenben zajlanak. az t elejn a trtns s az annak megrtse kztti idbeli tvolsg meglehetsen nagy, de az ember tudatosan lervidtheti ezt a tvolsgot addig a pontig, mgnem tallkozik a trtns a megrtssel, avagy rgtn a trtns utn vagy kzben megrkezik az rts, az ok felismerse. amennyiben az ember nem ll meg itt, egy id utn a jelent figyelve, a mltat ismerve, mr azt is ltja, hogy a jvben mi fog trtnni. az, hogy valami rtelmetlennek tnik, csak annyit jelent, hogy a jelenlegi tudsoddal, figyelmeddel nem vagy kpes megrteni bizonyos dolgokat, nem leled az rtelmet. ilyenkor veszi kezdett az tlkezs, a j s a rossz sztvlasztsa. ilyenkor tallja ki az ember az olyan fogalmakat melyeknek tulajdonkppen semmilyen vals alapjuk nincs-, mint pl. a szerencse, szerencstlensg, igazsgtalansg, , stb. (rgebb sokat lzadoztam a sors ellen, mert gy rzkeltem, hogy a szerencsbl nem egyformn jutott az embereknek, nincs igazsg a fldn. ma mr nem gyzm csodlni a lt nagyszersgt, melyben minden kis trtns, jelensg mgtt van egy nagyon fontos ok, s mindennek megvan a maga mirtje.)amennyiben mg nem volt alkalmad felismerni a fenti sorok valsgtartalmt az letedben s hiszel a szerencsben/szerencstlensgben, nem is nagyon ajnlom, hogy tovbb olvasd ezt az eszmefuttatst.

2. oldal

a Szabad gondolatot brki nyomtathatja, brki terjesztheti, akinek tetszik, s fontosnak tartja, hogy zenete msokhoz is eljusson. eredeti oldalmret: b4

3. oldal

Ha anyagi vagy ms okok miatt nem jelenne meg lapunk nyomtatott formban, a letlthet/nyomtathat PdF formtum tovbbra is elrhet lesz a kiadvny honlapjn: www.szabadgondolat.wordpress.com

az eSzKzK FeliSmerSe
mirt leNNe az let ClJa

az SziNteSg?
az ember minl szintbben l, annl szintbben (valsgosabban) tapasztal. az szinte embernek nincs szksge arra, hogy hazugsgokat tapasztaljon. Ha megrtetted a teljes felelssg fogalmt, ltod, hogy az szinte ember nem teremt hazugsgokat. Ha maga mr nem hazudik, az nvaljnak krnyezetbl rkez tkrzdse sem hazugsg. ekkpp minden, amit lt, hall, tapint, rez valdi. Ha pedig minden, amit az rzkszerveiddel tapasztalsz, valdi, akkor egy id utn elrheted, hogy mlysgeiben tlsd s megrtsd azt a ltformt, amiben neked, mint emberi lnynek rszed van. Ha teljes mrtkben megrtetted emberi mivoltodat, tovbb folytathatod az utad az isteni lt irnyba. gy is lehet fogalmazni, hogy a fldi lt clja, annak teljes mrtk megrtse, aminek kzvetlen eszkze az szintesg. Ha az szintesg teljes, az t szinte egyirny a tisztasg, a tisztnlts, a kiteljeseds fel. Valjban a piramis cscsn a fny ll, a vgtelen blcsessg, a megrts, amit el szeretnl rni. mgis az szintesget tettem a piramis cscsra, mert ez az, ami emberi, ami fel vals lptekkel emberknt tarthatsz. Ha az megvan, mr egyenes az t a vgs cl fel, mit ember elrhet. Fontos felismerned, hogy a tged krllel vilg a bels vilgod tkrzdse. mskpp fogalmazva: teremt vagy. Ha nincs meg ez a felismers, ne hidd el, mert csak rtanl magadnak vele! a felismerst csak sajt tapasztalatok tjn szerezheted meg csakis azutn, miutn gy dntesz, hogy sajt letedet led ahelyett, hogy folyamatosan a msokval foglalkozol, msokat utnozol, msok szjban keresed az igazsgod. ebbl kvetkezik az is, hogy ha tlkezel valami felett, amit ltsz, amit tapasztalsz, sajt magad felett mondasz tletet. Ne tlj, helyette inkbb ismerkedj! tlkezs helyett figyelj, hogy felismerhesd nmagadat

abban, amit kint ltsz s tapasztalsz. ekkpp az olyan szemly, kit zavarnak a hazugsgok, a legtbb amit tehet az, hogy befel fordul, s felismeri a hazugot nmagban. rlj annak, hogy hazudnak neked, mert az ltal felismerheted, megszntetheted a hazugsgot magadban! Ha tudatosan figyelsz arra, hogy ne vezesd flre nmagadat, s azltal msokat is valtlan szavakkal s gondolatokkal, a feld irnyul hazugsgok is elapadnak, vagy egyszeren ttetszv vlnak. teljesen igazz kell vlnod ahhoz, hogy a teljes igazsgot, a valsgot tapasztald, az illzik, a tves kpzetek helyett. Krlek, ne hidd azt, hogy ez knny.

a teljes szintv vls egy trsadalmi smk, programok szerint l ember szmra kegyetlenl nehz s hosszas folyamat. ne feledd, hogy a hazugsgnak nincs mrtke! nincs kicsi s nagy hazugsg. a kicsi hazugsg is pp olyan valtlan, mint a nagy hazugsg, mg akkor is, ha te azt gondolod, hogy csak fllentettl! Lsd, hogy hajlamos vagy felmenteni magad a hazugsg terhe all az ltal, hogy azt hiszed, hogy a hazugsgnak van mrtke, s te csak kis hazugsgokat mondasz.

HOgyaN rHeted el a telJeS SziNteSget?


az szintesg ltfontossg eszkzei a hasznos figyelem s az nvizsglat. (Hol van a figyelmed? a Szabad gondolat 5. szma teljes egszben errl szl). Ha nem tudod trgyilagosan figyelni nmagadat, s azt a krnyezetet, amelynek pp rsze vagy, nincs ahogy szinte lgy nmagadhoz, s nincs ahogy szinte lgy a krnyezeteddel szemben sem. ekkpp nincs ahogy a krnyezeted szinte legyen tehozzd. Ha nem vagy szinte, kptelen vagy tisztn rzkelni, s megrteni vilgod trtnseit, jelensgeit. Figyelem nlkl nem kapod rajta magad a hazugsgon, s hazugsggal csak hazugsgot tudsz teremteni. a figyelem eszkze a lasssg, mely egyre kevsb jellemzi szguld vilgodat. te is szrevehetted, hogy minl gyorsabban szguldozol, annl kevesebbet ltsz s rtesz meg abbl, ami tged krlvesz. Vilgod pont azrt van gy felgyorstva/felgyorsulva, hogy minl kevesebbet rts meg belle. a meditcik arra vannak, hogy az ember meglassuljon, s ltala a htkznapok felhalmozdott trtnsei rtelmet nyerjenek szmra. a lasssg eszkze a szabadsg. Ha nem vagy szabad, kizrt, hogy le tudjl lassulni, s az ltal figyelni, tisztn tapasztalni. Hogy lehetsz szabad? Fontos ltnod, melyek azok a dolgok, amelyekhez ktdsz, ragaszkodsz, amelyek irnt svrogsz, amelyeket birtokolni akarsz, ugyanis ezek mindmind gtat szabnak a szabadsgodnak. Ha nem tudod felismerni, melyek azok a dolgok, amelyek rabul ejtik a figyelmedet, ha nem tudsz szembenzni velk, nem fogsz tisztn ltni, nem leszel kpes az szintesgre, s nem fogod megrteni a vilgodat. Fontos hangslyozni, hogy nem a pnz, nem a vagyon, nem a felhalmozott tuds (informci), nem az okossg vagy az okoskods fog neked segteni a lt megrtsben, a clba tallsban, hanem a lelki szabadsgod.Van egy nem teljesen alaptalan monds: a szerelem megvakt. Fontos ltni, hogy nemcsak a szerelem vakt meg, hanem minden ms ragaszkods, ktds, fggsg, svrgs. s ezek kpezik a piramis alapjait! ragaszkodsz dolgokhoz, melyek lehetnek trgyi/anyagi javak, melyek tbbnyire pnzzel szerezhetek meg, lehetnek szemlyek, de fontos hangslyozni, hogy lehetnek dogmk, eszmk hitrendszerek is. a ragaszkods, ktds, fggsg, svrgs, szli a birtoklst, a birtokls meg a flelmet. Fontos ltnod, hogy amit birtokolni akarsz, azrt harcolni, akr gyilkolni is kpes vagy.

a birtokls s a flelem szli a harcot, a kls s bels kszkdst. a harc, a kszkds meg elveszi lelked szabadsgt. lelki szabadsg nlkl nem lehetsz lass, szguldanod kell, hogy birtokolhass olyan dolgokat, melyeket brmelyik percen elveszthetsz, melyekrl azt hiszed, hogy a boldogsgod forrsai. lasssg hinyban nem lehet helyn a figyelmed. Ha nincs helyn a figyelmed, nem lehetsz igaz, mert nem kaphatod magad rajta a hazugsgokon. Ha nem lehetsz igaz, nem tapasztalhatsz igazsgot, nem lthatod a valsgot. A FlElEm sokszor a legnagyobb jindulattal sem nevezhet fl elemnek, ugyanis a legtbb esetben a flelem nincs egy fl, nincs egy negyed, nincs egy tized, s taln sokszor mg egy szzad rszben sem vagy elemedben, amikor a flelem vezrel. Fontos szintn szembenzned annak forrsval, megtudnod, hogy minek az elvesztstl flsz. Ahhoz, hogy mindened meglehessen, el kell engedned mindent magadtl. ha ezt megtetted, ha mr nem akarsz brmit is birtokolni, nincs ahogy brmit is elveszts, s megkapod a legfontosabbat, a legtbbet mi kaphat: a fldi lt teljes megrtst, az emberi kiteljesedst. ha ezt nem red el, flelem fogja fszerezni mg a hallod pillanatt is, mert azt fogod rezni, hogy egy nagy lehetsget elszalasztottl, mindent elvesztesz, amirt ltl, s mr nincs vissza t.
Folytats a kv. oldalon

HOgyaN SzmOlHatOd Fel a ragaSzKOdSt?


Annak felismersvel, hogy neked mr eleve minden adott, amire szksged van, anlkl, hogy krnd, ragaszkodnl hozz, vagy kzdenl rte. Ez maga a gondvisels. a felismers cselekvsbl, prblkozsbl szlethet meg. ms nem cselekedhet, ms nem lphet helyetted! ezen sorok rjnak a felismersei nem segthetnek rajtad. legfeljebb csak annyiban, hogy cselekvsre, vals lpsek megttelre btortanak. sok esetben a ragaszkods trgyt a dogmk, hitttelek kpezik, melyek miatt az ember folyamatosan az nfelldoz zemmdot vlasztja. ragaszkodik egy olyan dogmhoz, egy olyan begrt jutalomhoz, melynek ltezsrl semmilyen bizonyossggal nem rendelkezik. ez esetben az ember htat fordt a valsg megrtsnek. az rtelmet, mely ppgy rendelkezsre bocsttatott mint a szve, a keze s a lba, teljesen kizrja letbl, az igazsgot ms szjban keresi, nem ltvn, hogy mindenkinek egyni ktelessge azt megtallni, sajt letben felfedezni. Jelszavaid Hit s remNy (a termintor pros). Olyan egyszer s nagyszer ez az let. minden trtnsnek, jelensgnek megvan az oka. minden ami van, nlklzhetetlen eleme az egynek, az egSznek. de te ezt nem akarod ltni, helyette inkbb a hitet vlasztod! Hatalmas feleltlensgre utal az ember azon igyekezete, hogy tugorva a hozz kzeli dolgok, lethelyzetek megrtst, elrpti figyelmt a fellegekbe, s azzal foglalkozik, hogy mit zennek a szentek az angyalok, netn a fldnkvliek. Nincs ahogy megrtened azt, ami tled tz lpsre ll, ha gy dntesz, hogy tugrod az els kilenc lpst. a korltaidon tli megrtshez tekintetedet fontos visszahoznod a mostba, a jelenbe, a korltaidon belli trbe, mert ameddig nem tiszta, hogy ott mi trtnik, addig csat tallgathatsz, hogy mi lehet odakinn. sszefoglalva: a ragaszkodsbl fakad birtokls felszmolsa vezethet a flelem, s a harc elvesztshez. a flelem s a kszkds hinya vezethet a szabadsghoz, a szabadsg meg a lasssghoz, hasznos figyelem visszaszerzshez. a figyelem ltal kapod rajta magad a hazugsgokon, rheted el a teljes szintesget, ami a tisztnltsnak, a tiszta tapasztalsnak, a lt megrtsnek a legfontosabb eszkze. Ha szinte vagy FKPP Nmagaddal SzembeN, szinte elkerlhetetlen, hogy megrtsd a vilgod. Ha a vilg megmutatja szmodra valdi arct, elred fldi lted cljt. Utna nyugodtan tovbbllhatsz, rszed lehet, egy szp, rmteli fizikai elmlsban, mert fldi lted beteljesedett. ekkpp a hallod pillanata lehet leted legboldogabb pillanata, ami nem ms mint az rmteli clba rkezs. ezek utn rtheted mr: azrt szlettl, hogy megtanulj meghalni. vtizedek llnak a rendelkezsedre, s mgis

elbaltzod: szerencstlenl, ragaszkodva, srva, flve tvozol, mert legbell rzed, hogy a lehetsget feleltlenl visszautastottad, s mindent, amire a figyelmedet, letenergidat fordtottad, egyetlen pillanat alatt elveszik, res kzzel msz tovbb. a legnagyobb tragdia az lehet, ha az utols pillanatban azt krded, hogy mi rtelme volt az egsznekKvnom neked, hogy te ne gy vgezd, hogy te tudd a krdsre a vlaszt, amikor elrkezik az utols pillanat, hogy rmmel teli szvvel add vissza az eszkzt, a jrmvet, mely elvitt tged a Clba.

mirt FlteK?

Kedves emberTrsaim! mirt utastjtok el annak ltst, hogy hitrendszereiteket szz szzalkig a flelem vezrli, mkdteti? Hossz leteket tlttk (isten-)flelemben, aminek ksznheten kptelenn vltok arra, hogy felfedezztek az let igazi rtelmt. mirt oly nehz ltni, hogy az egsz vilgot a flelem irnytja, hogy a zsarnoki rendszerek is egytl egyig a flelemre plnek, s istenetek birodalma is a megflemltsen alapszik?mirt utastjtok el annak ltst, hogy a trvnyeitek, a szablyaitok, melyeknek engedelmeskedve litek az letet, a megrtst, a blcsessget prbljk helyettesteni, abban akadlyozva titeket, hogy meglsstok isten valdi arct, s mg mlyebbre sllyesztenek a flelem s a vaksg tengerben. miLyen apK s anyK vagyToK Ti? Olyanok, kik gyerekeik engedelmessgt megflemltssel vvjk ki?Vagy olyanok, kik gyerekeiket a blcsessg, a tisztnlts tjra terelik, kiket gyerekeik nem az istenflelmkrt tisztelnek, hanem a blcsessgkrt, mely isten mvnek megrtsbl fakad?ti ha jra gyerekek lenntek milyen atyt szeretntek magatoknak? szintn! Kedves testvreim, krlek ne fljtek az istent, mert nem egy terrorista, nem egy dikttor. Nem azt

akarja, hogy engedelmeskedjetek az akaratnak. pp ellenkezleg: azt szeretn, hogy megrtstek t, kzel kerljetek hozz, s rszt vegyetek isteni tervnek kivitelezsben. a szablyok, a trvnyek s a flelem terjesztse nem az akarata! tle kapttok a megrts ajndkt, s azt szeretn, hogy hasznljtok. ezt az ajndkot eszkzknt hasznlva elindulhattok felje. a flelem az egyedli vals akadly ezen az ton. a flelembl szrmazik a vaksg, a vak hit, a harc, a vronts, az rtelem s a tiszta tapasztals hinya. Krlek ne fljetek kedves felebartaim! nem akarja, hogy tle fljetek. Ha azt akarn, hogy fljetek miben klnbzne a zsarnokoktl, a dikttoroktl, kik vilguralomra trnek? Ha megflemlt szavakat hallotok vagy olvastok, krlek ne higgytek, hogy azok tle szrmaznak. minden flelmet kelt beszd, rs mely megmrgezi lelketek, elveszi annak szabadsgt, nem szrmazhat tle, mg akkor sem, ha azt hirdetik, hogy azok az szavai. de ne is fordtsatok htat a flelemnek! Kezdjtek el megismerni flelmeitek forrst! Prbljtok megrteni a flelmet, mert csak ekkpp szabadulhattok meg tle! istentl nem jn semmilyen trvny, semmilyen parancsolat! azok nz s telhetetlen emberektl szrmaznak, kik hatalomra trnek, kik irnytani, manipullni akarnak, hogy birodalmakat ptsenek a ti tudatlansgotokra, fradtsgos munktokra. Nem trvnyeket akar adni nektek, hanem rtelmet, blcsessget, alzatos figyelmet, melyen keresztl kzel kerlhettek hozz, megrthetitek csodlatos mvt, melynek ti is rszei vagytok. Kerljtek, s ne tmogasstok azokat a helyeket, szervezeteket, ltestmnyeket ahol istenflelemre, trvnyekre nevelnek, a megrts, blcsessg s az abbl szrmaz tiszta felebarti szeretet helyett, mert ezek a helyek, ahol megosztanak benneteket, ellensgeskedst, gylletet bresztenek, s hallt hoznak! trljtek korltaitokat, hatraitokat, s kezdjtek el cskkenteni egyms kztt a tvolsgot kortl, nemtl, nemzetisgtl, val-

lstl, brszntl fggetlenl, mert csak gy kerlhettek kzel hozz. Ne hagyjtok a manipultorokat, hogy hlytsenek, egyms ellen usztsanak benneteket, hogy elhitessk veletek, hogy klnbek vagytok mint a tbbi, mert ily mdon tvolodtok el szeretett istenetektl, aki szemben nem szmt sem a nemed, sem a nemzetisged, sem a politikai, sem a vallsi hovatartozsod! TanuLjaToK meg jra jTszani! Kvesstek a bels hangot, jtszadozzatok, ksrletezzetek az lettel, prbljatok ki mindent, amit lehet. de fontos, hogy mindezt elvrsok nlkl tegytek! Vizsgljtok meg az eredmnyeket, tanuljatok bellk. Fogadjtok el, hogy bizonyos dolgokba (most mg) nincs beleszlsotok. br a trsadalom akaratossgra, cltudatossgra, harciassgra nevel titeket, ne legyetek akaratosak, ne legyetek harciasak, semmit ne erltessetek, hisz az igazn j dolgok grdlkenyen, knnyedn, erltets s harc nlkl is nagyon jl mkdnek. a harc, lthatjtok, tovbbi harcokat, fjdalmat, vrontst szl.

dolgozzatok azon, hogy tetteitek, cselekedeteitek, szavaitok valsghen tkrzzk gondolataitok, rzelmeitek vilgt, mert sznjtkra csak sznjtkot lehet pteni!

4. oldal

az Ez van Kiad knyvei sok rtkes anyagot tartalmaznak testi s lelki egszsgnkrl. a knyveket meg lehet tallni a Knai Klinikn. Cm: Cskszereda, brassi t 43/2 tel: 0266-372186.

5. oldal

az eddig megjelent szmokat letltheted a www.szabadgondoLaT.wordpress.com oldalrl. rvid, nhny soros szabad gondolatok naponta a www.FacebooK.com/aHargiTay oldalon.

5 Hiba, amit a HaldOKlK legiNKbb megbNtaK


veken t dolgoztam a hospice szolglatnl, pcienseim azok voltak, akik hazamentek a krhzbl meghalni. Igazn klnleges idszakot osztottunk meg egymssal: velk voltam az letk utols hrom-tizenkt hetben. Az emberek nagyot tudnak fejldni, amikor szembenznek a sajt hallukkal. Megtanultam, hogy sose becsljem al senki fejldsi lehetsgeit. Nhny vltozs rendkvli volt. Mindegyikk sokfle rzelmet tapasztalt meg, ahogy ez vrhat is: elutastst, flelmet, haragot, megbnst, mg tbb elutastst s vgl elfogadst. Minden egyes pciens vgl megtallta a bkjt, mieltt tovbbindult volna, mindegyikk. Amikor arrl krdeztem ket, hogy van-e valami, amit megbntak, vagy van-e olyasmi, amit msknt csinltak volna, hasonl tmk merltek fel mindegyikknl. me, az t legtbbszr elfordul tveds ezek kzl: 1. brcsak lett volna btorsgom gy lni az letem, hogy h legyek nmagamhoz, nem gy, ahogy msok elvrtk tlem! ez volt a legtbbszr elfordul vgy az sszes kzl. amikor az emberek rjnnek, hogy az letknek mindjrt vge s visszanznek, knny megltni, hogy mennyi lmuk maradt, amit nem vltottak valra. a legtbben az lmaik felt sem vettk figyelembe, s gy kellett meghalniuk, hogy tudtk: ez a sajt dntseik vagy pp dntskptelensgk kvetkezmnye. Fontos, hogy igyekezz legalbb pr lmodat megvalstani leted sorn. attl a pillanattl kezdve, hogy az egszsged tnkremegy, mr ks. az egszsg szabadsgot ad, amit kevesen rtkelnek egsz addig, amg mr nincs meg nekik. 2. brcsak ne dolgoztam volna olyan sokat! ezt minden egyes frfi pciensem mondta, akit poltam. Hinyzott nekik az, hogy lssk a gyerekeiket felnni, fjlaltk, hogy nem tltttek elg idt a kedveskkel. Nhny n szintn bnta ezeket a dolgokat, de a nk fleg az idsebb genercibl valk voltak, gy a legtbb ni pciens nem volt csaldfenntart. azzal, hogy leegyszersted az leted s tudatos dntseket hozol, elkpzelhet, hogy nem kell akkora bevtel, mint amit gondolnl. s azzal, hogy tbb teret engedsz nmagadnak az letedben, boldogabb vlsz s nyitottabb azokra az j lehetsgekre, amelyek jobban illenek az j letmdodhoz. 3. brcsak lett volna btorsgom, hogy kifejezzem az rzelmeimet! Sokan elnyomtk az rzelmeiket azrt, hogy elkerljk a konfrontcit msokkal. ennek eredmnyekppen megelgedtek egy kzpszer lettel, s sosem vltak azokk, akikk vlhattak volna. Sokan betegsgeket teremtettek maguknak llandv vlt kesersgkkel s neheztelskkel, bosszankodsukkal. msok reakciit iket, ha lehetsges, de nem a pnz vagy a sttusz a fontos szmukra ilyenkor. rendet akarnak tenni, hogy ezzel segtsk azokat, akiket szeretnek. ltalban sajnos ilyenkor mr tl betegek vagy fradtak ahhoz, hogy ez sikerljn nekik. a vgn minden a

nem tudjuk kontrolllni. br az emberek termszetesen reaglni fognak arra, ha megvltozol s szintn kezdesz kommuniklni, a vgn mindez egy egszen j, egszsgesebb szintre emeli a kapcsolataidat msokkal. Vagy ez trtnik, vagy az egszsgtelen kapcsoldsok eltnnek az letedbl. akrhonnan nzzk, jl jrsz, ha felvllalod nmagad. 4. brcsak kapcsolatban maradtam volna a bartaimmal! gyakran nem ismertk fel a rgi bartokkal val kapcsolattarts fontossgt s hasznt, amg kzel nem kerltek a hallukhoz. Sokan annyira elmerltek a sajt letkben, hogy aranyat r bartsgokat hagytak elsikkadni az vek folyamn. Sokan bntk, hogy nem szntak elg idt s figyelmet a bartaikra. mindenki hinyolta a bartait haldoklsa sorn. gyakran elfordul elfoglalt letnk sorn, hogy elhanyagoljuk a bartsgainkat. de amikor szembetallod magad a kzelg halllal, az anyagias dolgok mr nem szmtanak. az emberek el akarjk ugyan rendezni a pnzgye-

szeretetrl s az emberi kapcsolatokrl szl. mindssze ez marad az utols hetekben fontos, a szeretet s az emberi kapcsolatok. 5. brcsak engedtem volna magam boldogabbnak lenni! ez egy meglepen gyakori vgy. Sokan csak a hallos gyukon jnnek r, hogy a boldogsg vlaszts krdse. rgi viselkedsi mintkba s szoksokba ragadtak bele. az ismers dolgok knyelmes komfortja elrasztotta az rzelmeiket s az egsz letket. a vltozstl val flelem arra ksztette ket, hogy szerepet jtsszanak msok s nmaguk eltt is. mikzben legbell arra vgytak, hogy vgre egy jt kacagjanak s bohckodjanak, s vidmsg legyen az letkben. a hallos gyadon fekve egyltaln nem gondolsz arra, hogy msok mit gondolhatnak rlad. milyen csodlatos dolog jra kpesnek lenni mosolyogni!az let egy vlaszts. ez a te leted. Vlassz tudatosan, vlassz blcsen, vlassz szintn. Vlaszd a boldogsgot!
Forrs: empowerNetwork Fordtotta: tams Krisztina tara

eSK, gret, FOgadKOzS


lthatod tisztn, hogy vilgodban minden vltozik. a kvetkez pillanatban mr semmi sem teljesen az, aminek megismerted. Krds: milyen mrtk benned az elFOgadS, a NyitOttSg, ha a mOStban gretet, fogadalmat, eskt teszel egy jvbeli pillanatra vonatkozan, aminek milyensgrl jformn semmit nem tudsz, mert nem tudhatsz? tulajdonkppen mit is teszel, amikor grSz, eSKSzl, FOgadalmat teSzel? Vajon mennyire szmolod fel ezekkel a jvre vonatkoz greteKKel, FOgadalmaKKal, eSKKKel, a VltOzS, a FeJldS, az JJSzletS leHetSgt? a fogadalom, az esk, az gret ahhoz a pillanathoz lncol, amelyben kimondod. a vilg ettl fggetlenl egyre csak vltozik, megjul s jjszletik, csak te maradsz ott, ahol most vagy, mert a lnc tl ers! Nem szegheted meg az eskt, az gretet, a fogadalmat! egyltaln a mostani eszkzeiddel, hogyan szlhatnl egyetlen szt is arrl, ami jnni fog? Vajon azokkal a szerszmokkal, melyekkel egykor a hintt javtottk, meg tudna javtani valaki egy szmtgpvezrls jrmvet, mely nem indul? SzeretleK tged! ezrt krve-krlek, tisztelj meg engem s magadat azzal, hogy nekem semmit nem grsz, nekem semmit nem fogadsz meg, nekem

nem eskszl. el mersz engedni minden eskt, minden fogadalmat, minden gretet, meg mersz halni minden pillanatban, hogy a kvetkezben jjszlethess, hogy megajndkozhasd a vilgot egy j sznrnyalattal? ltod mr, hogy ezt Fl elem-ben nem lehet, csak egSz-ben, egSzSgbeN? Hogyan tovbb? mg meddig grgetsz? mg meddig eskszl? mg meddig fogadkozol? egyltaln mit akarsz elrni ezekkel az eszkzkkel? az eskk, az gretek, a fogadalmak lelket rabul ejt, fejldst htrltat jellegrl tisztbb kpet kapsz, ha figyelmesen elolvasod a mestersges rtkteremts cm bejegyzst: http://szabadgondolat.wordpress.com/2012/07/22/zsi dozol-meghalsz/

FeJldS
A technikai fejldst nevezik FEjldsnEK, s az ember kapott tvt, szmtgpet, replt, s hajfestket, de cserbe el kellett felejtenie a lelkt. (duncan shelley) a fejldsen tprengtem. Szmomra olyan, mintha ez lenne az let rtelme, mintha rtelmetlen lenne az, hogy valamit megszoksbl csinlunk egy leten t, s egy megszokott mdon viszonyulunk az lethelyzetekhez. Kzben az az rzs tmad bennem, hogy valamennyinkben ott van minden, ami emberi, mint ahogy a rksejtek is mindannyiunkban ott vannak. s elborzadok attl, hogy csak azrt, mert errl nem veszek tudomst, egyszer majd meglepdk sajt magamon, azon, amit teszek, hisz addig klnbnek, jobbnak tartottam magam msoknl. Nem tudhatjuk, lesz-e az a harminc rs sttsg, amirl hallani lehet, s azt sem, hogy ha lesz, rsze lesznk-e annak, vagy rsznk lesz-e belle. Nekem legalbb egy dologra j az, hogy egyltaln hallok rla: gy gondolom, hogy az egy nagyon alkalmas krlmny lenne arra, hogy szembesljnk a legmlyebb dmonainkkal, amelyekrl, br nem vettnk tudomst, mert knyelmesebb volt a megjtszs, a hazugsg, mgis ott voltak bennnk mg akkor is, ha nem volt idnk megbartkozni velk. s jra a fejldsre gondolok Hatrozottan

rzem, hogy valahogy mi emberek sokszor berjk azzal, hogy megkapjuk azokat az embereket, akikhez kpest elbbre valnak tartjuk magunkat, s lehet, hogy szvesebben is vagyunk ilyen emberek trsasgban, mint azok trsasgban, akiket valamilyen szempontbl jobbnak tartunk magunknl. Ha mgis tallkozunk a jobbakkal, akkor szvesen figyelnk arra, hogy mik a hibik, hogy meggyzhessnk magunkat arrl, hogy azrt mi mgiscsak jobbak vagyunk, mint k azt gondolom, hogy egyni fejldsnk csak akkor kvetkezhet be, ha kikezdjk sajt korltainkat, gyengesgeinket. de a megszoksban ez nem igazn tud megvalsulni. Kvlrl nzve egy helyzetet, amelyben valaki vergdik, knnyen felismerhetjk magunkban az ert a msikkal szemben, aki knldik, s az az rzsnk tmadhat, hogy mi fejlettebbek vagyunk, hisz olyan knnyszerrel tennnk tl magunkat azon a helyzeten. Pedig nem. gy hiszem, hogy a fejldst mindig csakis nmagunkhoz viszonytva mrhetjk. Sohasem msokhoz viszonytva. Fel kell tennnk a krdst, hogy melyek a sajt problmink, melyek a sajt nehzsgeink, kptelensgeink, amelyekkel nagyon is kezdeni kne valamit. ltnunk kne, hogy melyek azok a helyzetek, amelyekben brmilyen blcs tancsot kptelenek lennnk fogadni, s inkbb a biztos knldst vlasztjuk, mint a flelmetes vltst, az idegent. Ott, azokban a helyzetekben van a mi dolgunk, ott valsulhat meg az egyni fejldsnk Valami ilyesmi trtnhegazdagsg TeszT (mire eLg a pnz?)
A valsg pnz nlkl is valsg marad. Pnz nlkl, a sznfalak sszeomlanak. Ha kvncsi vagy, hogy egy jelensgnek menynyi kze van ahhoz a valsghoz, mely az idk kezdete ta valsg, s a te fizikai elmlsod utn is valsg marad, kpzelj el egy kis varzslt, aki egyetlen mozdulattal kirntja belle a pnzt. ami marad, miutn a kis varzsl kirntotta belle a pnzt, az a jelensg valsg tartalma, az az valdi rtke, melyet knl szmodra, melyet fizikai elmlsod utn is megtarthatsz magadnak. ily mdon elemezve vilgod, megtudhatod, mennyire vagy gazdag, eddig mennyit halmoztl azon rtkekbl, melyeket az anyagon tl is megtarthatsz magadnak. elemezd alaposan, hogy mi az rtkeid ptanyaga, hogy megtudhasd ki vagy valjban! Az a mvsz, ki megrendelsre, pnzrt alkot olyan, mintha Petfi, a szabadsgharc kells kzepn a patak csobogsrl, a rtek illatrl s a csillagok ragyogsrl rn verseit. Ha mr a mvszet sem kpes a JeleN

tett a tantvnyok esetben is, amikor Jzus arra krte, hogy hagyjanak mindent, s kvessk t. Nagy kihvs hagyni azt, amit megszoktunk, s ami, mg ha rossz is, de biztos, s ezltal knyelmes. rdekes lelki viszonyulsok ezek. itt ez az let, amelyben kt vlasztsunk van: vagy nknt, tudatosan felvllalunk/ bevllalunk dolgokat, vagy elbb-utbb, valami folytn beleknyszerlnk abba, amit korbban kikerltnk. gy megadatik a nagy lehetsg, mely legtbbszr az ltal lesz a legnagyobb, hogy a halogats kvetkeztben mr kptelenek vagyunk kezdeni brmit is vele, mert tl meredek. amit aprnknt krtek tlnk, amit nem hallottunk meg, ekkor mr egyszerre krik, s ez a legtbbszr tl sok Olyan ez, mint amikor burjnzani kezdenek a rksejtek, amelyekrl a legelejn nem voltunk hajlandak tudomst venni. szintn, nem bnom, hogyha mr most, tallkozok az rdggel magamban s aprnknt tudomst veszek rla, minthogy egyszer csak rm zduljon ismeretlen, idegen, kezelhetetlenknt gy vlem, hogy az nismeret ptsnek az tja ez. Hogyan ismerhetnnk egymst, ha nmagunkat nem ismerjk? Hogyan szerethetnk mst, ha nmagunkat nem szeretjk? Ha ismerjk a teljes embert magunkban, elfogadjuk s szeretjk, akkor az msokkal kapcsolatban is menni fog.

a VagyON
bentre irnytsa figyelmt. az sszes mvsz, tuds, filozfus, spiritualista s tant, kit az anyagi haszon ksztet a cselekvsre, az alkotsra, tudatosan vagy tudattalanul a valsg elrejtsn, elferdtsn munklkodik. a kvetkezkppen rt szwami venkatesananda a vagyonrl: - nagy blcsek, a vagyon ppen ilyen rtelmetlen, hisz elvaktja a tudatlanokat. az llandan mozgsban lv vagyon mrhetetlen mennyisg aggodalom meleggya, megszli a mg tbbre vgyds kielgthetetlen rzst. a vagyon nem trdik azzal, hogy kihez kerl, a j s a gonosz egyarnt meggazdagodhat. az emberek is csak addig jk, egytt rzk s bartsgosak, mg szvket meg nem kemnyti a vagyonfelhalmozs szenvedlye. a vagyon mg a blcs tant, a hs, a nemes lelk, halk szav s gyes ember szvt is megrontja. a vagyon s a boldogsg

trtnseit valsghen szemlltetni, mindenfle anyagi rdektl fggetlenl, vgkpp elrkezett az id, hogy mindenki a kintrl a

nem jrnak kz a kzben. ritka az olyan gazdag ember, kinek nincsenek vetlytrsai s ellensgei, akik mind arra vrnak, hogy megrgalmazhassk.

a helyes cselekvs ltuszvirgnak a vagyon olyan, akr az jszaka, a szenveds hfehr ltuszvirgnak olyan, mint a holdfny. a tiszta rtelem lmpsnak a vagyon olyan, akr a szl, az ellensgeskeds hullmnak olyan, akr az rads. a zavarodottsg fellegeinek a vagyon jelenti a kedvez szelet, a remnyvesztettsg mrgnek pedig a vagyon nyjt ert. a gazdagsg a gonosz gondolatok kgyjhoz hasonlatos, mely csak fokozza a nyomorsgtl val flelmnket. a szenvedlynlklisg ksznvnynek a gazdagsg olyan, akr a hallt hoz hfvs. a gonosz vgyak baglynak a vagyon jelenti az j sttjt, s ehhez hasonlan a gazdagsgunk vet rnyat blcsessgnk teliholdjra is. a vagyon jelenltben j termszetnk kdd vlik. az igazat megvallva, a gazdagsg ahhoz vonzdik a legjobban, kit mr a hall is kiszemelt magnak.

6. oldal

hA FOntOsnAK tArtOd, hOgy A KiAdvny tOvbbrA is mEgjElEnjEn nyOmtAtOtt FOrmbAn, s nzEtlEnl sEgtEni szErEtnd, vEdd FEl A KApcsOlAtOt vElnK. bvEbb inFOrmci A 8. OldAlOn.

7. oldal

bzunk benne, hogy hasznosnak talltad az itt olvasott gondolatokat, s segtsgkkel kicsivel tbb jut neked is az let rmeibl :)

te Kitl taNUlSz? tged Ki NeVel? tged Ki tPll? tged Ki gygyt?


ember-inTzmnyeK-rendszereK-ipar Hogy is kapcsoldnak ezek egymssal? elszr is elemezzk az embert. Nagyon tmren: az ember test s llek. a test anatmijt sikerlt valamennyire megismernnk. a llek milyensgrl meg jformn halvny lila fingunk nincs. tlsgosan komplex alkots az ember, melyet kizrlag a szrkellomny segtsgvel taln lehetetlen megrteni. az iPart, a KlNbz VallSi, POlitiKai, PNzgyi, OKtatSi iNtzmNyeKet kicsit most egy kalap al veszem oly tekintetben, hogy egyikjknek sincs lelke, csak egy szemmel lthat formja. Nincs egy abszolt felels emberi szemly, aki testt lelkt beleadva irnytja azt. Olyan szemlyek vannak csak, akik klnbz rdekek, anyagi javak kielgtsrt hasznljk ket. az iParNaK s az iNtzmNyeKNeK nincs gazdjuk. ipar: minl kevesebbl, minl tbbet, minl tbbrt ellltani. a lnyeg, hogy a forma ltszlag tetszets legyen, de hogy mi van benne Kit rdekel? ezzel szemben az egyszer fldmves sok esetben imdja, amit tesz. Szeretettel mveli a fldet, termel, teremt. mirt? azrt, mert lelke van. amg az ember -a kisvllalkozszeretettel teremt, az ipari teremts-termels mozgatrugja a fent lert mikrochip: minl kevesebbl, minl tbbet, minl tbbrt (PNz). Szerinted, jzan eszed segtsgt hvva eszkzl, melyik ad minsgi termket, az ipar vagy a kisgazda, az ember? mai divatos marketingfogalmak: bio, zld, aloe, natur, termszetes stb. Ha tetszik, ha nem, az ipar felhasznlja ezeket a fogalmakat, hogy eladja neked ugyanazt a sz..t, mint egy vvel korbban. teljesen tisztban van vele, hogy te jabban ezekre buksz, ezekre vagy VeV. azt hisszk, a bio tpllkozs, a bio let abbl ll, hogy mtl, olyan csomagolt termkeket vsrolunk, melyeken a fenti cmkk szerepelnek. Nem hinnm, hogy j ton jrunk. bio let, bio tpllkozs? Nem-e inkbb az, amikor az ember lehetsgeihez mrten jra KzVetleN kapcsolatot teremt azokkal az elemekkel, melyeket bionak, termszetesnek nevez. termszetesen a beton tmbbl val kiszakads nem megy knnyen. legtbben meg sem vagyunk mg rve r. mg nem fj neknk elgg az, amit ott tapasztalhatunk. egy dolgot viszont szinte mindenki megtehet: szabad idejben elmehet vidkre, kirndulhat egy jt. megismerkedhet az ottani emberekkel, akik mg szeretettel, ktkezi munkval, apait-anyait beleadva teremtik meg a mindennapi betevfalatot. tlk vsrolhat tartstszer s egyb kros adalkanyagoktl mentes igazi biO tpllkot, melyet k szeretettel teremtettek, nem pedig azzal a cllal, hogy minl kevesebbl, minl tbbet, minl tbbrt lltsanak el lleKteleNl. !!!FigyeLem: ez sem a vgs megolds, de mindenkpp segt neked rhangoldni az igazi bio letmdra. egyttal lelket ntesz a fldmves emberbe, hogy nem rossz dolog az, amit csinl, s mlyen tiszteled azrt, hogy volt btorsga mg ebben a vilgban is megtartani a kapcsolatt az anyatermszettel. s itt fogalmat cserlnk: taln nem is vsrolnod kell tlk, hanem egyenesen szabadiddben segteni nekik. az taln sokkal szebb lenne, mint pnzt adni nekik egy veg lekvrrt vagy egy kil sajtrt, ez ltal arra biztatva ket, hogy holnaptl a bev. kzpontokban vsroljanak valami olcs finomsgot. s egy msik hasznos dolog, amit ilyenkor teszel, hogy ez id alatt is megvonod a tmogatsod a parazitktl, akik a te munkdon lskdnek, s a tled szrmaz anyagi forrsokat arra hasznljk, hogy manipulljanak, hivatalosan buttsanak, elfeledtessk veled, hogy ki vagy, fegyvereket, lszereket gyrtsanak, hogy megvdjenek tged a kpzeletbeli ellensgeidtl. (tlk ki fog megvdeni?) azrt kinek fogsz fizetni, hogy tlk megvdjen? Fontos ltnod, hogy az adval (azokkal a vastag szzalkokkal), ami minden ipari termk rban benne van, te elre befizetsz minden panaszra, ami ksbb elhagyja ajkaidat. inTzmnyeK. Vegyk pl. az oktats intzmnyt. intzmny, nincs lelke, nincs gazdja. egy kitn eszkz a tmegmanipulcira, a szablyok, programok beiktatsra, terjesztsre. a benne rsztvevk tbbnyire szintn klnbz javak (anyagi, hatalmi) elrsre hasznljk ket. Sokan flelembl, tehetetlensgbl vesznek rszt benne. Nem akadt jobb neked, ezrt vagy mellettem mondja az iskola a tanrnak (egybknt HObO fogalmazott gy egy dalban). az igazi TanT imd tantani, szeretetbl teszi azt. mg vletlenl sem az anyagi javakrt. tudja, hogy amg a szve hangjt kveti, meglesz mindene, amire szksge van. Nem kell aggdnia semmirt. Szerinted, jzan szrkellomnyodat hasznlva, melyik ad tisztbb, igazabb tantst a tanulni vgynak? egszsggyi inTzmnyeK, melyek mozgat rugja a gygySzeriPar, melynek clja ugyanaz: minl kevesebbl, minl tbbet, minl drgbban ellltani. lehet ennek lelke? SzeriNted VaN lelKe? te add meg a vlaszt magadnak! s van a gygyT, aki gygytnak szletett, aki egytt rezonl a gygyt energikkal, a termszet sszes gygyhats elemvel, aki imd gygytani, akinek lelke van, akinek rmre szolgl, ha gygythat. te, ember, kinek lelke van, melyiket vlasztod, ha gygyulnod kell? mirt csodlkozunk hogy a feje tetejn a vilg, amikor az embert llektelen, rzketlen intzmnyek s rendszerek tantjk, oktatjk, nevelik, fizikailag s szellemileg tplljk. az ember egy nlnl alacsonyabb rend ltezkbl tpllkozik gy fizikailag, mint szellemileg s lelkileg. a technikai fejldst nevezi fejldsnek, mikzben a lelke korhadozik odabenn. tbben rjttek mr, s sokan btorkodtak is kimondani, hogy az ember embersgben nem fejldik hanem sllyed, s teszi ezt oly mdon, hogy fel sem merl benne ez a gondolat. Ha netn mgis eljut hozz, ha felmerl benne a ktsg, arra egy tkletesen kidolgozott vdekezmechanizmussal reagl, hogy tovbbfolytathassa tjt az illzik, a knyrtelen hazugsgok vilgban. Kedves olvas! te kitl tanulsz? tged ki nevel? tged ki tpll? tged ki gygyt?

FilmaJNl
szabadsgoT a LLeKneK (Tban a FiziKai HaLHaTaTLansg FeL) ghislane lanctot kanadai orvosn, egy eddig nem tl szokvnyos mdon kzelti meg az egszsg tmjt. Segtsgvel a nz olyan megrtsekre tehet szert, melyekkel elejt veheti nagyon sok betegsgnek s fjdalomnak. (http://szabadgondolat.wordpress.com/2012/ 03/16/egeszseget-2/) Hogyan LeTT jzusbL KriszTus? mirt van az, hogy a biblia Jzus letnek kevesebb mint hsz szzalkrl tesz csak emltst? mirt gondoljk egyesek azt, hogy a tbbirl, neked nem kell tudnod? miceal ledwith, msodik Jnos Pl egykori tancsadja, olyan dolgokrl szmol be, melyek egy tfogbb kpet adnak arrl a szemlyrl, aki letnek kevesebb mint 20 szzalkra egy ktezer ve szilrdan ll hatalmat ptettek. Ki volt valjban? mit csinlt, merre jrt a biblibl kimaradt vek alatt? (http://szabadgondolat.wordpress.com/2012/ 09/03/hogyan-lett-jezusbol-krisztus/) gygyuLs egy ember, aki naponta 1000 embert gygyt. (http://szabadgondolat.wordpress.com/ 2012/04/18/isten-janosa-john-of-god/)

mi a Szabad gONdOlat?
A szabad gondolat nem tant, hanem emlkeztet! nincs "ideje" neki hi emberi vgyaknak eleget tve tantt vagy prftt jtszani, a formk vilgnak sznpadn! csupn emlkezni segt annak, aki nyitott elmvel prblja t megfigyelni, megrteni. Olyan emlkeket segt feleleventeni, mely ott van mlyen minden egyes fldi halandban. nem tudst ad, hanem letrli a port rla, hogy lsd, hogy mindig is ott volt,
ontos elmondanunk, hogy nem mi kltjk a szabad gondolatot, a szerzk nem mi vagyunk. a mi szerepnk csupn annyi, hogy a formai vilgban val megjelensnek alzatos eszkzl szolglunk. mi vagyunk a toll a gondolat kezben. Sajnos minden igyekezetnk ellenre a gondolatok beletkzhetnek tiszttalan emberi elmnk kicsinyessgbe, de szintn bzunk benne, hogy az ltalunk hasznlt terminolgia korltain tl, a lnyeget, a fontos zeneteket minden igazsgra szomjas, nyitott szv s elmj olvas megrzi, s meg tudja neknk bocstani, hogy gyarlsgunkkal nhol falakat emeltnk a tiszta szabad gondolat fnye kr. az els szm megjelenst kveten tbb olvasnak is szemet szrt, hogy a cikkek java nincs alrva, s eme krdsre gy rezzk, illend vlaszolni. igen egyszer elgondols alapjn dntttnk gy, hogy a nvtelensg homlyba burkoljuk iromnyainkat. ezzel a nem rendhagy gesztussal is azt szerettk volna elrni, hogy a cikkekben megfogalmazott gondolatokra helyezzk a hangslyt, s ne nmagunkra. Nem a hrnv, a polgrpukkaszts, vagy netn a vilgmegvlts gondolata hajtott minket, amikor a Szabad gondolat tlete megszletett, hanem az, hogy kaptunk valamit, amit szvesen megosztunk brkivel anlkl, hogy elismerst vrjunk cserbe. egyttal arra szeretnnk btortani msokat is, hogy szintn vllaljk gondolataikat, rzelmeiket

mindig is a tid volt. A szabad gondolat senki s mindenki. Aki birtokolni akarja, elveszti, aki utat enged neki, megkapja. minden egyes szemlyen keresztl megjelenik, ki a szabadd vls tjt jrja. Az elme szabadsga a ltezs megrtsnek, a lttel val teljes egyeslsnek egyetlen vals eszkze, minden ms a ksleltets eszkze. ha ltod, mi az, ami rabul ejti figyelmedet, szabadd vlsz, majd teljess. Addig csak a koldus szerept jtszhatod az let sznpadn, s illzi kpekkel koplaltatod a valsg megrtsre hes lelket.
mg akkor is, ha az nem teljesen felel meg a mai trsadalom elvrsainak, megkvesedett sminak. meggyzdsnk, hogy csak gy vlhat kellemesebb krnyezetnk, mely befogad, s otthont biztost szmunkra. lapunk tbb vonatkozsban is eltr a sablonoktl. mr az is szablytalan, hogy egyiknk sem jsgr, s mgis tollat ragadtunk. a szakma avatott emberei valsznleg tbb kivetnivalt, szokvnyostl eltr formt tallnak kiadvnyunkban. lehet, meg is tltetnk, amirt rsznkrl nincs harag. ismtelten hangslyozzuk, hogy tovbbra is a gondolatra szeretnnk fektetni a hangslyt, nem pedig annak formjra. Ksznjk, hogy olvastok s elfogadtok minket olyannak, amilyenek vagyunk, kiss szablytalannak. brmifle krds, ktely, javaslat felmerl bennetek, rjtok meg neknk elektronikus formban, vagy az jsg htlapjn felsorolt helyeken tallhat gyjtdobozainkba tegytek be. FeLHvs: Ha valaki mr rzi, hogy mirl szl a szabad gondolat, s a nv hallatn kikvnkozik belle egy rdekes kis trtnet vagy elmlkeds, ossza meg velnk e-mailben vagy a levelezlistn! Ha igazn szvbl jv s egyedi az rs, bekerlhet a nyomdba.

Lgy "trvnytelen", lgy szabad! Merj tvedni, de lsd magad! Mit r a szp, ha nem ltod magad? Szeretni is csak szabadon szabad!
8. oldal

NaPi Szabad gONdOlatOK


A htkznapok srjbl minden nap felbukkan egy tmr, nhny soros szabad gondolat, melyet frissiben a kiadvny facebook oldaln lehet elolvasni. (www.facebook.com/ahargitay) A heti sszefoglal a www.szabadgondolat.wordpress.com oldalon tallhat, ahol rtestst lehet krni az j rsokrl.
verseny Versenyezni nem jelent mst, mint elutastani azt, aki vagy, s teljes gzzel arra trekedni, hogy valaki ms lgy. ez a llek bebrtnzsnek, knzsnak egyik leghatsosabb mdja. Fontos szrevenned, hogy te verseny nlkl is gyztes lehetsz, csupn az ltal, hogy minden pillanatban teljes szintesggel az vagy, aki valjban vagy, cselekedeteid, szavaid bels vilgodat valsghen tkrzik. (megy ez neked?) lgy figyelmes, mert a trsadalom ltal ernyknt emlegetett versenyszellem megli benned az egyedit, a megismtelhetetlent. ily mdon megtrtnhet, hogy trfeval a kezedben nnepled meg lelked elvesztst! aki szeretettel, odaadssal, hivatstudattal vgzi a dolgt, nem kell versenybe szlljon embertrsval, mert verseny nlkl is egy bels ksztetst rez az jtsra, a fejlesztsre, a mg szebb megmutatsra. Hagyd a versenyt, s mutasd meg azt az egyedi sznt, melyet egyedl csak te mutathatsz a vilgnak, az ltal, hogy nagyobb teret engedsz megrzseidnek, gondolataidnak, s led az szintesget! beTegsg nLKL: Keresd a fnyt, hogy minden pillanatban tisztn lthasd az utad, tudhasd, hogy mit kell tenned. Ha letrsz az utadrl, srlst s hinyt okozol az univerzumban, mert nem azt teszed, amit csak egyetlen ember tehet, s nincs ms, ki helyetted elvgezhetn a feladatot, melyet neked sznt a lt. ennek kvetkeztben meggyengl kapcsolatod a forrssal, a fels nnel, sok energit vesztesz, legyenglsz, megbetegedsz. akkor mlhat el csak a betegsged, ha jra a sajt utadra lptl. lehetleg vakodj az orvosi beavatkozsokkal trtn gygyulstl, mert az nem tbb, mint egyszer tnetkezels, mely elhiteti veled, hogy meggygyultl. ily mdon ksleltet, fkez, s lervidti az leted. Fontos megrtened, hogy te vagy sajt magad orvosa, aki ValS gygyUlSt adhat a fizikai testnek! miHez van Kzd? tetszik vagy nem, mindenhez kzd van, amit hallasz, ltsz, vagy brmilyen mdon rzkelsz! Ha gy hiszed, nincs kzd az ltalad tapasztalt trtnsekhez, jelensgekhez, gyakorlatilag nem teszel mst, mint hatrozott Nem-et mondasz a fejldsre, a kiteljesedsre! emlkezz r, hogy minden, amit tapasztalsz arra vr, hogy megrtst nyerjen! Ha tovbb szguldasz, ha nem tudsz meglassulni, a meg nem rtett, legtbbszr kellemetlen lmnyek halmazt nveled, melynek slya alatt elbb-utbb sztroppannak csontjaid. Csak alzattal, hasznos figyelemmel, nvizsglattal s az ebbl szrmaz megrtssel vethetsz vget a knyelmetlen tapasztalatok vget nem r ismtldsnek. rLTsg: minden bred elme viseljrl elbb-utbb megllaptja a tmeg, hogy rlt. ez egy teljesen termszetes dolog, hisz az ember knynyelmen nevezi rltsgnek, hlyesgnek azt, amit jelenlegi tudsval nem tud megmagyarzni. Ha rltnek neveznek, ne csggedj, lgy inkbb vidm, hisz sikerlt ttrnd a megcsonktott elmd korltait, elindultl a szabadsg fel. inkbb lgy egy boldog rlt, mint egy flelemeiben fetreng, kpmutat, nmagt meghazudtol, ngyilkossgot fontolgat mintapolgr! ami mg ennl is fontosabb: bocsss meg nekik, hisz nem tudjk mit cselekednek! lsd, hogy k is legjobb tudsuk, ill. tudatlansguk szerint lnek s tlnek. ezt ha nem tudod elfogadni, szmodra sincs tovbb t! gyereK-szL-boLdogsg: Ha a boldogtalan szl azt aKarJa, hogy gyereke boldogabb letet ljen, mint , tbb mint valszn, hogy igyekezetvel gyereke boldogtalansgt szorgalmazza. egyetlen eszkze annak, hogy a szl boldogsgra nevelje gyerekt az, hogy maga megtallja sajt boldogsgt. mskpp olyan tra knyszerti gyerekt, melyet mg sem ismer, melyrl csak kpzeli, hogy boldogabb teszi gyereke lett. ily mdon abba a csapdba vezeti

utdjt, melyben is fetreng. az ilyen szl olyan hagyatkot prbl az utdjra hagyni, mellyel maga sem rendelkezett. boldog szl vagy te? Hogyan vLsz unaLmass? Ha lemondasz valakirt vagy valamirt igazi nmagadrl, az ltal, tbb mint valszn, hogy unalmass vlsz azon szemly szmra, akirt ezt az ldozatot vllaltad, mivel elvesztesz egy olyan vonst, egy olyan rnyalatot egynisgedbl, mellyel az lett is sznesebb tehetnd. br a trsadalom normi szerint erny az ldozatvllals, azt mondom, ne lgy nfelldoz, mert rtasz vele magadnak. Ha magadnak rtasz, a trsadalomnak, az egsz vilgnak rtasz. Vigyzz az egyedi "szneidre", mert ha kifakulnak, csak egy hasznlhatatlan unalmas rsze leszel a tged befogad trsadalomnak. arra lettl nevelve, hogy megalkuv lgy, hogy kompromisszumok nlkl nem ltezhetsz. ezrt nem ltod, hogy pont a megalkuvs, a kompromisszumok tesznek tged unalmass, szrkv.

Szabad Gondolat Est


Kedves olvas!

Hamarosan egy jabb szabad gondolat est kerl megrendezsre gyergyszentmiklson. clja, hogy kzs elmlkedsre hvja az olyan szemlyeket, akik feltettk mr maguknak a krdst, hogy merrl jttnk, mirt, s merre tartunk, akiknek fontos, hogy tisztn lssk s rtsk, hogy krnyezetkben mi mirt trtnik, s mi az k szerepk az egszben. a pontos helysznt s idpontot hamarosan kzljk a blogon s a facebook oldalon.

ajnlott olvasmnyok a www.szabadgondolat.wordpress.com oldalrl: - zsidzol, meghalsz (mestersges rtkteremts) - tudod, hogyan ejti rabul az anyag s a formk vilga a figyelmedet, mi gtolja a tisztnltst? - Hallos gygytsaink - Hogyan dntheted el, hogy mi az, ami tnylegesen gygyt, s mi az, ami csak a tneteket trli el? - a valls rvid trtnete - Hogy trtnhetett, hogy a hatalmak fejet hajtottak, a megvlt eltt, s az nevben szltak a tmegekhez? - letolt vdoltsok - mit tartalmaznak a ktelez vdoltsok? - vlasztani knyszerlnk? - tudod mit teszel, amikor szavazol?
ajnlani segtsgket, hogy a szabad gondolatok tovbbra is djmentesen elrhetk legyenek minden nyitott szv tkeres szmra. Aki segt, legyen tudatban annak, hogy cselekedetvel embertrsait, a lap olvasit segti. A szerkesztk megkaptk mr a legnagyobb jussot azltal, hogy eszkzl szolglhattak, hogy ezen gondolatok napvilgot lssanak. Kapcsolat: E-mail: szabadgondolatunk@gmail.com tel./sms: 0040-749-476012 A lap olyan emberek segtsgvel terjed, akik fontosnak tartottk egy ilyen szabadabb kiadvny jelenltt a nyomtatott sajtban (bartok, bartok bartai, meg azok bartai). Ha szvesen rszt vennl a lap ms magyarlakta teleplseken trtn terjesztsben, megkrnk, jelezd szndkodat e-mailben, vagy telefonon.

Hogy igazn szabad lehessen a gondolat, igyeksznk t mindenfle politikai, kereskedelmi, vallsi s ms rdekektl tvol tartani. Nem szeretnnk pnzrt reklmozni benne brmit is, mert a pnzszerzs egyltaln nem cl. Az emberi rtkeket szeretnnk eltrbe helyezni s hangslyozni az anyagiakkal szemben. Tartalma ajndkknt jelenik meg mindenki szmra, aki szeretettel, nyitott szvvel s elmvel olvassa ezeket a nem tl szokvnyos sorokat. Teljesen nerbl, bartaink, csaldtagjaink tmogatsval szletett. Fontos hangslyoznunk, hogy nem clunk lapunkat minden ron letben tartani. Alapelveink kz tartozik a

termszetessg, a knnyedsg, az erszakmentessg. Nem akarunk mindenkpp rni, szaportani a szt. Minden egyes cikk spontnul jtt, teljesen termszetes mdon, megmutatta, felknlta magt lapunk szmra. gy vljk, ezeket a gondolatokat nem lehet, s nem is szabad pnzrt adni-venni. Ez a kiadvny nem egy rucikk. Az anyagi rdek megfertzn tisztasgt, korltokat szabna szabadsgnak. A lap tovbbra is teljesen ingyen elrhet lesz mindenki szmra, akinek taln pp r van szksge egy fontos lps megttelhez. ha tetszik a tartalma, s szeretnd, hogy ms magyar ajk embertrsad is tallkozzon az zeneteivel, lehetsgeidhez mrten segtheted, hogy a szabad gondolatok nyomdba kerljenek. Ez a felhvs fkpp azoknak szl, akik tehetsebbek az tlagnl, s nzetlenl fel tudjk

rsaikkal kzremkdtek, szerkesztsben rszt vettek: bod attila (blue), bod Julinna. Hls ksznet a ltnek, hogy a legjobb embereket rendelte mellnk csaldtagjaink s bartaink szemlyben, akik nzetlen mdon azon munklkodnak, hogy a Szabad gondolat mindenkihez eljusson, akinek pp r van szksge az rmtelibb htkznapok megteremtshez. elrhetsg: szabadgondolatunk@gmail.com, 0040-749-476012 (SmS). a fenti e-mail cmen krheted felvteled a levelezlistra, ahol te is rszt vehetsz lapunk rsban, valamint szabadon beszlhetsz velnk, levelezhetsz hasonl gondolkods emberekkel.

Kiadvnyunk ingyenesen megkaphat a kvetkez helyeken: gyergyszentmikls: mark House (gbor ron 4), Nosztalgia Kvhz, Krptikum, living room, Nagyruhz (Papyrus, Paloma impex cips bolt), bbor-Kas herbria biobolt (miron Cristea 4), gyrgy ildik biotkja (Virg negyed 25-b/23) cskszereda: automotor a&J Hargita utca 3/3, Knai Klinika brassi t 43/2, ave art galria (Szv utca), bio World biotka (decemberi Forradalom u. 12) budapest: magyar jsgrk Orszgos Szvetsge - Vrsmarty u. 47/a