MEMBUAT CORAK DAN REKAAN

Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa : : : : : : 1 Membuat corak dan rekaan Titisan Alam benda Baju

60 minit ( minggu pertama ) : Alatan : : berus, palet, dan

Jenis-jenis media gunting.

Bahan

Kertas lukisan, warna air.

Bahan Bantu Mengajar: Contoh-contoh baju yang bercorakkan teknik titisan terancang. EMK : Elemen kreativiti, dan inovatif Elemen keusahawanan Standard kandungan 1. Bahasa Seni Visual yang terdapat pada alam ciptaan Tuhan, objek buatan manusia dan karya seni. 2. Aplikasi pengetahuan, kefahaman dan kemahiran bahasa Seni Visual. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian dan teknologi dalam karya seni. 4. Apreasiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa Seni Visual. 2.1 Persepsi Estetik bahasa Seni Murid dapat mengenal, menamakan dan memahami Visual yang terdapat pada karya seni. 2.1.1 Unsur Seni 2.1.1.2 Warna asas.

2.1.1.3

Jalinan

-

tampak

2.1.2 Prinsip rekaan 2.1.2.1 2.1.2.2 Kepelbagaian –warna kontra Pergerakan ritma

2.2 Aplikasi Seni bahasa Seni Visual

Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dalam menghasilkan karya seni

2.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media. 2.2.1.2 2.2.1.3 Bahan Alatan kertas lukisan dan warna air berus, palet dan gunting.

2.2.2 Menyatakan teknik penggunaan media dalam penghasilan corak teknik titisan 2.2.2.1 Teknik titisan ( corak tidak terancang )

2.3 dan

Ekspresi Kreatif Murid dapat menghasilkan pengetahuan, kefahaman kemahiran bahasa Seni Visual dalam menghasilkan karya seni. 2.3.1 Mempelbagaikan bahan secara kreatif 2.3.1 Menghasilkan corak teknik titisan tidak terancang.

2.4 Apresiasi Seni sendiri dan rakan

:

Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya

berpandukan bahasa Seni Visual. 2.4.1 Mempamerkan hasil karya yang dihasilkan 2.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 2.4.3 Menghargai karya sendiri dan rakan.

STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik 1. Guru menunjukkan kepada murid contohcontoh baju yang bercorak.
2. Guru menghubungkaitkan baju dengan

ILUSTRASI AKTIVITI

teknik titisan. Aplikasi Seni
1. Guru berbincang dengan murid tentang

penggunaan warna asas dalam penghasilan corak teknik titisan. 2. Mengedarkan kertas lukisan 3. Guru menyediakan bahan warna asas untuk teknik titisan. Ekspresi Kreatif 1. Murid menghasilkan corak teknik titisan dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.

Langkah 1
1. Sediakan bahan-bahan iaitu seperti

sekeping kertas lukisan,berus palet dan warna asas. Bancuh warna asas dengan air berasingan dalam palet.

STANDARD PEMBELAJARAN Langkah 2 1 . Murid menitiskan cat air pada permukaan kertas lukisan. 2. Murid menitiskan cat air dari atas dengan jarak yang berbeza ke kertas lukisan untuk mendapatkan kesan yang berbeza. 3. Murid di minta mengulang langkah satu dan dua dengan menggunakan warna asas bagi mendapatkan corak yang berbeza secara titisan itu.

ILUSTRASI AKTIVITI